Hvis man skal rykke statslige arbejdspladser fra København til provinsen, bør man først nedsætte en kommission, som eksempelvis kan kortlægge, hvor det er mest hensigtsmæssigt at placere arbejdspladserne henne.
Det fastslog Dansk Folkepartis daværende udviklingsordfører, Hans Kristian Skibby, over for DR Nyheder, da partiet i marts luftede ideen om at rykke en række styrelser væk fra hovedstaden.
Meldingen kom for at berolig medarbejderne i Naturstyrelsen, som følte sig utrygge, efter Dansk Folkeparti havde foreslået at rykke styrelsen til eksempelvis Aarhus eller Viborg.
Men den kommissions-ide er nu lagt endegyldigt på is, siger Hans Kristian Skibby, som i dag er partiets erhvervsordfører. Den vil nemlig blot trække hele udflytningsprocessen i langdrag, siger han.
- Det handler om, hvor mange kokke, som skal fordærve maden. Hvis man nedsætter en kommission, nu hvor der er et bredt flertal for at rykke arbejdspladserne væk fra København, vil den blot forhale og vanskeliggøre processen mere, end den vil gavne den, siger Hans Kristian Skibby.
Må ikke gå politik i den
Ifølge DF-ordføreren var kommissions-ideen blot et forslag til, hvordan man geografisk set kunne fordele de statslige arbejdspladser bedre end i dag.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har dog bedt sine ministre om at komme med indspark til, hvilke statslige arbejdspladser man kan rykke væk fra hovedstaden. Han barsler nu med en plan, som vil blive præsenteret inden Folketinget åbner den første tirsdag i oktober.
Det er den rigtige fremgangsmåde, mener Hans Kristians Skibby i dag.
Men er det bedst, at det er politikere som dig, der skal bestemme hvor styrelserne skal placeres, eller er det bedre med eksperter og fagfolk, der kan se det fra et helikopterperspektiv?
- Nu kommer der et udspil fra regeringen, og så må vi tage den derfra. Statsministeren har sagt, at han ikke ønsker en stor, bred forhandling om udflytningen af arbejdspladserne. Det kan jeg godt se fornuften i, for det kan meget vel blive vanskeliggjort af eksempelvis lokale interesser. Og der må ikke gå mere politik i den end højst nødvendigt.
Træls for medarbejderne
Men da du foreslog at nedsætte en kommission, var det også for at berolige Naturstyrelsens medarbejdere, der var urolige for deres fremtid. Bør de være urolige nu?
- Jeg er udmærket klar over, at det er træls for medarbejderne, når de får at vide, at en styrelse kan blive rykket væk om nogle måneder eller et år. Men sådan er det også, hvis man er ansat i det private erhvervsliv, siger han og fortsætter:
- Vi skal selvfølgelig sørge for, at det bliver gjort på en god og værdig måde, og vi kommer selvfølgelig også til at lytte til fagforeningerne, samarbejds- og medarbejderudvalg og andre, der skal involveres. Men regeringens fremgangsmetode er den bedste.
Er det bedre, end at en kommission med fagfolk og eksperter skulle sidde og tygge det igennem først?
- Ja, for jo flere vi skal lytte til, des længere vil vi forhale processen. Man skal afveje, hvad der er den bedste og mest hensigtsmæssige måde at gøre det på. Og der er det nok ikke den store kommission, der vil fungere i dette tilfælde.
Baggrunden er i orden
I går kunne DR Nyheder fortælle, at det kan gå hen og blive en dyr fornøjelse at rykke statslige arbejdspladser væk fra hovedstaden.
I Norge har skiftende regeringer siden 2003 flyttet 800 arbejdspladser fra hovedstaden, Oslo, til udkantsbyer som Tromsø, der ligger i den nordlige del af landet. En ny evaluering har dog vist, at det har kostet de norske skatteydere omkring en million kroner for hver arbejdsplads, der er blevet rykket væk
Og en lignende undersøgelse fra 2008, som forskere fra Syddansk Universitet stod bag, viste, at det kostede den danske statskasse godt en halv million kroner per medarbejder, da Sikringsstyrelsen blev rykket til Esbjerg på den jyske vestkyst.
Det kan blive en stor og dyr beslutning at rykke arbejdspladser væk. Bør man netop ikke derfor have det hele analyseret fra ende til anden?
- Jo, men vi tager heller ikke bare beslutningerne ud af den blå luft. De bliver taget på en ordentlig baggrund, så det er jeg ikke så bange for. Jeg er mere bange for, at vi forhaler processen, hvis vi begynder at involverer for mange og laver kommissioner, siger DF-ordføreren.
Det er dog slet ikke sikkert, at Dansk Folkeparti får noget at skulle have sagt i forhold til udflytningen af de statslige arbejdspladser. I sidste uge sagde statsministeren til Jyllands-Posten, at regeringen ikke behøver at forhandle med de andre partier, når det handler om, hvor de administrative funktioner i staten skal placeres.
Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, udtalte dog efterfølgende til avisen, at han regner med, at regeringen vil finde "en fælles forståelse med DF" om spørgsmålet.