Det er snart en måned siden, at regeringen kom med sit forslag om at sænke bilafgifterne. Og nu kan nok være nok, mener Dansk Folkeparti.
Partiet kræver en aftale i løbet af to uger, ellers vil partiet slet ikke være med til at omlægge afgifterne.
- Vi kan ikke forhandle aftaler i op mod to måneder omkring bilafgifter. Så bliver vi nødt til at sige til regeringen, at så lykkes det ikke, siger Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen.
Siden regeringens forslag om om at sænke bilafgifterne til højst 100 procent, så de dyreste biler får et stort prisfald, har politikerne ikke siddet mange gange ved forhandlingsbordet, fortæller René Christensen.
- Der har desværre ikke været ret mange møder, og vi er ikke kommet ret langt. Tingene har slet ikke flyttet sig i den her forhandling.
Vil belønne sikre biler
Mens regeringen altså vil sænke bilafgifterne til højst 100 procent, ønsker Dansk Folkeparti målrettede afgiftslettelser.
- Vi vil belønne de biler, der er sikre og gode for miljøet, siger Dansk Folkepartis finansordfører.
Imens er bilsalget nærmest gået i stå, for der er ingen, som køber ny bil med udsigten til en afgiftslettelse lige om hjørnet.
- Der står en masse kunder derude, som gerne vil købe en ny bil. Og så står der en masser forhandlere, der ikke har gang i deres butik, og som overvejer, om de skal fyre personalet. Det er ved at være en tilspidset situation for markedet, at vi ikke får landet en aftale, siger René Christensen.
Langsigtet løsning
Ifølge finansordføreren vil Dansk Folkeparti gerne lave en langsigtet bilafgift, så man ikke skal lave en ny aftale om bilafgift igen om et år.
- Nu skal vi en gang for alle gå ind og lave et ordentlig hug og sige, at nu er det sådan her, bilafgiften ser ud. Der er ved at blive en tendens til, at man køber bil i første halvår, hvis man køber bil i andet halvår, er man tosset, for bilafgifterne falder jo nok lige om lidt, siger René Christensen.
Ifølge Ritzau ser det dog ud til, at partierne udskyder en grundlæggende reform af afgiftssystemet som både DF, De Konservative og bilbranchen har talt for.
Den vil i stedet blive udskudt til minimum efter næste valg - altså eksempelvis i fire år, oplyser flere kilder med indsigt i forhandlingerne til Ritzau.
Det skal give ro til at lave reformen ordentligt. Og sende et signal til bilkøberne om, at de lige så godt kan købe nu, for der går alligevel lang tid, før systemet bliver ændret igen.