DF: Fødevareindustrien vil nyde godt af slettet holdbarhedsdato

Dansk Folkeparti frygter, at producenterne vil spekulere i lemfældig salg af fødevarer, hvis ’mindst holdbar til’-mærket fjernes fra flere varer.

Morten Messerchmidt (DF). (Foto: © Carsten Lundager, Scanpix)

Det er kun fødevareproducenterne, som vil juble, hvis holdbarhedsdatoen slettes på flere produkter, mener Dansk Folkepartis parlamentariker, Morten Messerschmidt:

- Hvis man begynder at reducere den her dato-mærkning, så er der en del i fødevareindustrien, som vil gnide sig i hænderne og vil begynde, at spekulere i, hvordan man så kan sælge varerne på en mere lemfældig måde, siger han.

Minister: Ikke for producenternes skyld

Men det afviser fødevareminister, Dan Jørgensen (S). Han vil se på mærkningsordningen for at styrke forbrugerne og miljøet.

- Nu er det her jo ikke noget, vi gør for producenternes skyld. Det her er noget, vi gør for forbrugernes skyld. De skal jo ikke smide noget ud, som de kunne spise og så skal ned og købe noget nyt.

- Det er også noget, vi gør for miljøets skyld. Det er ikke særlig bæredygtigt, at vi smider tonsvis og tonsvis af mad ud hver eneste år, svarer Dan Jørgensen.

Forkert at slække på datokrav

Morten Messerschmidt er da også enig i, at det er godt at mindske madspildet i EU, men løsningen er bare ikke at fjerne 'mindst holdbar til'-mærkningen på flere fødevarer, forklarer han:

- Det er godt at mindske madspild, men det kan man gøre via informationskampagner. Det der med at begynde at slække på de datokrav, der i dag gælder i forhold til, hvornår fødevarer reelt er uspiselige eller er fordærvede. Det er forkert.

Mærket er misvisende

Men også her er ministeren af en helt anden opfattelse. Han mener nemlig, at mærkningsordningen faktisk vildleder for forbrugerne.

- Vi giver forbrugerne mere gennemsigtighed og bedre redskaber ved at fjerne et mærke, som er misvisende. Vi har et mærke, der siger, at efter en bestemt dato, kan du ikke spise det pågældende produkt selvom, du sagtens kan det.

- Jeg tror faktisk, at ret mange danskere går op i, at vi ikke spilder så meget mad. Det er godt både for pengepungen derhjemme, men det er selvfølgelig også godt for vores miljø og klima, siger Dan Jørgensen.

Mandag vil fødevareminister Dan Jørgensen og hans minister- kollegaer i EU diskutere, om listen over fødevarer, der allerede er undtaget af 'mindst holdbar til'-mærkningen, skal udvides.