DF efter forhandlinger med Løkke: Meget lidt sandsynligt vi når det inden jul

Efter et møde i Statsministeriet er regeringen og DF ikke kommet nærmere en aftale, siger DF-formand.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, har den seneste uge forhandlet med statsminister Lars Løkke Rasmussen om en aftale på udlændinge- og skatteområdet. Men det er ikke nærmere hinanden, siger DF-formanden. (Foto: © Sarah Christine Nørgaard, Scanpix)

Uret tikker og datoen for den afgørende 3. behandling af finansloven rykker nærmere.

Men regeringen og Dansk Folkeparti er fortsat langt fra hinanden og vigtigst: en aftale der sikrer et flertal for finansloven.

Sådan lyder konklusionen fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, efter forhandlinger med regeringen i Statsministeriet her til eftermiddag. Partierne er klar over, de er langt fra hinanden, siger han.

- Med det tempo vi har det i forhandlingerne nu, så anser jeg det for meget lidt sandsynligt, vi er færdige den 22. december.

Er der en plan b?

- Jeg har anbefalet regeringen, at man har en plan. Planen kunne for det første indebære, at man stemmer for sin egen finanslov, siger Kristian Thulesen Dahl.

Sidstnævnte med henvisning til, at regeringspartiet Liberal Alliance fortsat ikke vil garantere, at man stemmer for sin egen finanslov om otte dage, når finansloven skal stemmes igennem i folketingsssalen.

- Der er ikke noget afgørende nyt fra det her møde. Det der i virkeligheden er det bedste ved det her møde er, at regeringen og Dansk Folkeparti har en fælles forståelse af, at specielt når det handler om indvandring- og udlændingepolitikken, så er vi langt fra hinanden, siger Kristian Thulesen Dahl.

Vil have hårde udlændingestramninger

Det, der skiller parterne ad på udlændingeområdet, er ifølge Dansk Folkeparti, at man ikke har fået indrømmelser i "den hårde kategori".

- Det der er hovedproblemet her er at det regeringen tilbyder os er inden for den bløde kategori, siger han.

Det handler ifølge DF-formanden om stramninger på det retslige område: Tilbagesendelser af flygtninge til hjemlandet og færre familiesammenføringer:

- De rent retslige ting, (...) der hører vi jo stort set hver eneste gang, at lige præcis det kan ikke lade sig gøre på grund af den Europæiske Menneskerettighedskonvention, og så standser det der, siger han.

Det er Dansk Folkepartis krav om udlændingestramninger og regeringens udspil om skattelettelser, der splitter parterne. Støttepartiet vil ikke være med til skattelettelser, medmindre man får indrømmelser på udlændingepolitikken.

Liberal Alliance: Lad ikke pessimismen sejre

Forløbet har været kendetegnet af en krig på ord mellem Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. Og den slutter ikke her, må man forstå på Kristian Thulesen Dahl, der flankeret af udlændingeordfører Martin Henriksen, finansordfører René Christensen og gruppeformand Peter Skaarup sendte endnu en stikpille til LA.

- Der er ikke sket noget ved forhandlingsbordet, der overhovedet ændrer på den opfattelse jeg tror de fleste har af at der er et regeringsparti som har fastholdt muligheden for at kunne stemme imod sin egen finanslov, siger Kristian Thulesen Dahl.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille siger efter mødet, at parterne ikke er kommet længere væk fra hinanden efter forhandlingerne. Og at han overordnet er positiv.

- Nu synes jeg aldrig at man skal lade pessimismen sejre jeg synes, at vi skal tage de drøftelser der er og gå konstruktivt ind i det og det vil vi nu gøre fra Liberal Alliance og regeringens side

- Min vurdering er, at vi ikke er længere fra hinanden, end at vi godt kan nå hinanden

Forhandlingerne fortsætter senere i aften i Udlændinge- og Integrationsministeriet, mens regeringen og Dansk Folkeparti i morgen skal forhandle i Finansministeriet.