Detaljer driller i forhandlinger om retsforbeholdet

De EU-venlige partier prøver at enes om en ramme, men detaljerne driller.

Lars Løkke Rasmussen, Jakob Ellemann-Jensen og Karsten Lauritsen fra Venstre kom glade ud fra mødet om det danske retsforbehold. (Foto: © Erik Refner, Scanpix)

Danskerne kommer til at stemme om, hvad der skal ske med retsforbeholdet. Sådan lyder det fra flere partiledere, efter de onsdag morgen var til forhandling i Statsministeriet.

Ifølge Venstres formand Lars Løkke Rasmussen er der dog fortsat behov for at få klarhed over alle de tekniske detaljer i aftalen, før partierne er parate til at forsvare den over for danskerne i forbindelse med en folkeafstemning.

- Det går stille og roligt fremad, og selvfølgelig får vi en aftale. Men det er kompliceret stof, som vi alle sammen skal stå kollektivt på mål for, siger han.

Asyl og indvandring holdes udenfor

På forhånd er det dog usandsynligt, at Danmark vil tiltræde omkring 20 af de 50 retsakterne. Det gælder blandt andet asyl- og indvandringspolitik, siger justitsminister Mette Frederiksen (S).

- Vi holder asyl og indvandring helt udenfor aftalen. Asylpolitikken skal ikke være et EU-anliggende, men et dansk anliggende, siger Mette Frederiksen, efter forhandlingerne mellem de fem ja-partier i Statsministeriet.

Det er Socialdemokraterne, De Radikale, SF, Venstre og De Konservative.

Partierne er ved at tage stilling til omkring 50 vedtagne EU-retsakter, som Danmark i øjeblikket står uden for.

- Derfor er det vigtigt, at vi er sikre på, at det er de rigtige ting, vi melder os ind i, og de rigtige ting, vi holder os ude af, siger Lars Løkke Rasmussen.´

DR Nyheder/ritzau/