Da uret rundede 14-tiden her til eftermiddag, faldt der en række opsigtsvækkende svar fra tidligere departementschef Uffe Toudal Pedersen, da han i den såkaldte Instrukskommission skulle afhøres om sin rolle i tilblivelsen af den ulovlige instruks, som er genstand for sagen.
For tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) - ja nu også tidligere departementschef - kan fire år senere godt se, at den pressemeddelelse, der er genstand for sagen, er uheldig. Det var erkendelsen for kommissionen.
Erkendelsen vender vi tilbage til. For at forstå den, skal vi tilbage til den 10. februar 2016. Her udsender Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet en pressemeddelelse, hvor Inger Støjberg lægger op til at adskille alle unge, gifte asylpar. Og det konsekvent og uden undtagelser.
Der er bare ét problem. Hvis myndighederne konsekvent skulle adskille parrene, som ministeriet lagde op til, så ville det være et brud på FN's børnekonvention og dansk lovgivning, der kræver, at sagerne skal individuelt vurderes. Derfor var instruksen ulovlig, har Folketingets Ombudsmand vurderet.
Forstå sagen om den ulovlige instruks på 100 sekunder.
Kun én instruks på skrift
Og selvom departementschefen i Instrukskommission svarede, at han forventede at myndighederne - det vil sige Udlændingestyrelsen - administrerede reglerne på en lovlig måde, så fik Udlændingestyrelsen kun én instruks på skrift. Det var den pressemeddelelse, der ikke indeholdt nogen undtagelser.
Dermed er vi tilbage til dagens afhøring af Uffe Toudal Pedersen. For han forklarer, at de internt i ministeriet havde aftalt, at der kunne være undtagelser fra beslutningen om at adskille parrene. Hvordan det så også var kommunikeret ud til Udlændingestyrelsen og de operatører, der driver asylcentrene, kunne den nu tidligere topembedsmand ikke forklare.
- Jeg gik ud fra det. Vi havde en kommandolinje, lød svaret.
I den anden ende af systemet var der imidlertid ikke klarhed over, hvordan instruksen skulle administreres, har tidligere direktør for Udlændingestyrelsen, Henrik Grunnet, forklaret til kommissionen i sidste uge. Og det blev underbygget af en mail, han sendte, på dagen hvor pressemeddelelsen udkom.
- Mødet, jeg var til i ministeriet, efterlod ingen tvivl om hendes (Støjbergs, red.) indstilling til sagen – uanset Børnekonventionen, når parret har et fælles barn, lød det i en intern mail fra direktøren til styrelsen.
Et ærgrelsens øjeblik
Fordi der ikke var anden skriftlig forklaring på, hvordan instruksen skulle administreres, blev pressemeddelelsen - i mangel af bedre må man forstå - den egentlig instruks. Og det ærgrer Uffe Toudal Pedersen i dag.
Pressemeddelelsen vurderer jeg som en pressemeddelelse – ikke som et forvaltningsretligt dokument. Der lå ikke en juridisk vurdering af den – det gør man ikke med pressemeddelelser, svarede Uffe Toudal.
- Ved siden af den pressemeddelelse var der en virkelighed. Det fik vi ikke tydeligt nok frem, svarede han videre.
Diskussionen om udformningen af pressemeddelelsen fyldte i det hele taget en del i afhøringen af den nu pensionerede departementschef. Han erkendte tidligt på dagen, at han blåstemplede dens ordlyd uden undtagelser.
Forud for det var gået massive diskussioner mellem ministeriets topjurister, Justitsministeriet og så Inger Støjberg og hendes rådgiver Mark Thorsen. Sidstnævnte ville for alt i verden ikke have en undtagelse med i pressemeddelelsen, forklarede den nu tidligere topchef i kommissionsafhøringen.
Da klokken rundede 15.30 opsummerede Uffe Toudal selv på sit vidnesbyrd i sagen, da han kort konstaterede:
- Vi skulle måske have skrevet en mere præcis instruks.
Med Uffe Toudal Pedersens forklaring til kommissionen holder de fleste nu vejret inden sagens hovedperson møder op i kommissionen. Det sker på søndag og på mandag, hvor Inger Støjberg er indkaldt til at afgive forklaring.
Du kan læse hele DR's tema om instruksen ved at trykke her.