De yngste elever skal tilbage i skole fra på mandag

Om en uge skal 0. - 4. klasserne tilbage til fysisk undervisning, meddeler regeringen.

Om en uge er de mindste elever tilbage i skoleklasserne. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Mandag 8. februar vender de yngste elever i 0. - 4. klasse tilbage i skole, efter at de har været hjemsendt siden 21. december.

Det meddeler sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde.

- Det er en nålestiksoperation. En meget forsigtig genåbning, fordi den britiske variant af corona stadig vokser i Danmark, siger han.

Genåbningen af skolerne for de yngste elever sker samtidig med, at kravet om brug af mundbind skærpes. Alle forældre skal fra på mandag også bære mundbind indendørs i dagtilbud, grundskoler og SFO.

Derudover indføres et testprogram for alle lærere, pædagoger og andre personer med tilknytning til skolerne.

- Vi er ikke på genåbningsstien. Det går ikke. Danmark er fortsat lukket ned, men dette er det første, der skal genåbne, af mange forskellige årsager. Vi andre må vente og holde os i skindet, siger sundhedsministeren.

De yngste elever vender tilbage til en anderledes skoledag, end de er vant til. De må kun være sammen med deres egen klasse i både timerne og frikvartererne.

Et flertal i Folketinget bakker op om at fortsætte med nødundervisningsregler frem til sommerferien. Konkret betyder det, at den enkelte skole og den enkelte lærer får udstrakt frihed til at planlægge undervisningen.

Ifølge børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil regeringen før vinterferien melde ud, hvad der skal ske med de kommende eksaminer.

Pres for åbning

Beslutningen om at genåbne de mindste skoleklasser er taget, efter at en ekspertgruppe har lavet nye beregninger af de sundhedsmæssige konsekvenser ved, at de små klasser igen får fysisk undervisning.

Presset for at få de yngste elever tilbage i skolerne er steget støt i den seneste tid. Flere eksperter har talt for det på baggrund af det lave smittetryk, og bekymringer for trivslen hos børnene har været stigende.

Med de yngste elever tilbage på skolebænken vil forældrenes arbejdsliv givetvis blive noget lettere. Tidligere i dag kom det frem, at det koster samfundsøkonomien mellem 150 og 250 millioner kroner at holde de små skolebørn hjemme - om dagen.

Siden begyndelsen af januar har smittetallene været faldende. Positivprocenten er gået fra 3,9 procent den 1. januar til 0,3 i går. Men den britiske variant af coronavirus, der smitter mere, vokser fortsat.

B117 udgør øjeblikket 13,1 procent af alle positive prøver. I uge 1 udgjorde den fire procent.

Ifølge direktør i Statens Serum Institut Henrik Ullum er forventningen fortsat, at B117 i midten af februar vil være den dominerende variant. Kontakttallet vil derfor komme over 1,0 slutningen af februar.

- Efter bedste skøn vil kontakttallet i slutningen af februar være højere end 1. På trods af, at det er meget mindre nu, siger han,

- Antal smittede og dagligt indlagte vil blive fordoblet som følge af åbningen for de mindste klasser. Fra 300 til 600 og fra 20 til 40 i slutningen af marts. Men det er vores klare vurdering, at der nu er plads til den åbning, siger Henrik Ullum.

Send trygt børn af sted

Ifølge sundhedsmyndighederne vil genåbningen af de mindste skoleklasser foregå på en tryg måde. Folk har ingen grund til at være bekymrede for at sende børnene af sted, understreger Søren Brostrøm, administrerende direktør i Sundhedsstyrelsen.

- Børn bliver meget sjældent alvorligt syge. Det ser vi stort set aldrig for børn. Derfor kan man trygt sende børnene tilbage i skole, siger han.

På et pressemøde torsdag i sidste uge sagde statsminister Mette Frederiksen (S), at det netop var målet at få de yngste elever tilbage i skolen før 28. februar, hvor alle de andre restriktioner er forlænget til.

- Eksperterne har anbefalet, at vi starter med at få de mindste skoleelever tilbage i skole. Det er vigtigt for økonomien, så der er flere voksne, der kan arbejde. Det er også vigtigt for børnenes og forældrenes trivsel, sagde statsministeren.

De gældende restriktioner betyder blandt andet, at butikker fortsat skal holde lukket. Frisører og andre liberale erhverv er også lukket. Restauranter og caféer må kun servere take away. Og forsamlingsforbuddet vil fortsat være på fem personer.

Studerende, elever på ungdomsuddannelser og de ældste elever i folkeskolen vil også fortsat være hjemsendt.

Med på pressemødet havde sundhedsminister Magnus Heunicke også meldingen om, at Pfizer/Biontech og EU er enige om at udvide købet af vacciner med 75 millioner.

- De har også kurs mod Danmark. I løbet af første og andet kvartal får vi flere af de sikre og meget effektive vacciner. Det er ekstremt positivt, siger Magnus Heunicke.