Det er kun en måned siden, at De Konservative kunne fejre en af de bedste målinger, partiet har haft, siden Epinion begyndte at måle partiernes opbakning i 2008.
Men meget kan ske på en måned. Især i dansk politik. Det viser den seneste måling, som Epinion har lavet for DR Nyheder og Altinget.
Her går De Konservative tilbage til 13,4 procent af stemmerne. I sidste måned stod partiet til 16,7 procent. Altså en tilbagegang på 3,3 procentpoint på bare en måned. Det er en signifikant tilbagegang.
De Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, forklarer blandt andet tilbagegangen med Socialdemokratiets kritik af De Konservatives skatteplan. Men hun erkender også, at de mange historier om Søren Pape kan have skræmt vælgere væk.
- Der har været lidt om vores partiformands personlige forhold, som sagtens kan spille ind i denne her type målinger, siger hun.
Den seneste måling kommer ovenpå historien om, at Søren Pape Poulsen i sin tid som justitsminister i 2018 afholdt ministermøder i Den Dominikanske Republik på en privat ferie uden at orientere Udenrigsministeriet.
Samtidig har Ekstra Bladet haft en række historier om Søren Papes nu tidligere ægtefælle, Josue Medina Vasquez. Blandt andet har avisen kunnet afsløre, at den tidligere ægtefælle ikke er nevø til præsidenten for Den Dominikanske Republik, selvom Søren Pape har fortalt det offentligt.
Søren Pape har selv erkendt, at han har viderebragt oplysninger om sin ægtefælle Josue Medina Vasquez, der er forkerte. Han har også skrevet, at han fortryder de møder, han har holdt med politikere fra den Dominikanske Republik uden at have informeret den danske udenrigstjeneste.
I sidste uge meddelte Søren Pape på sin Facebook, at han og Josue Medina Vasquez skal skilles.
- Det går op og ned i dansk politik, og vores parti har været ude i blæsevejr, som har fyldt lidt i nogle uger. Og det kan sagtens have påvirket målingerne lidt, siger Mette Abildgaard.
- Men ikke desto mindre står vi til et meget flot resultat sammenlignet med sidste valg, siger hun.
Ved valget i 2019 fik De Konservative 6,6 procent af stemmerne.
Stadig større end Venstre
Selvom De Konservative har tabt pusten, så er det interne styrkeforhold mellem Venstre og De Konservative dog uændret.
Her skal Venstre stadig finde sig til rette som ny lillebror i blå blok med 11,9 procent af stemmerne.
- Der er ikke nogen tvivl om, at vi i Venstre ikke ligger der, hvor vi gerne vil. Vi vil gerne være større, og det arbejder vi benhårdt på ved at fremlægge en række nye politiske udspil, siger Sophie Løhde, Venstres politiske ordfører.
Det interne forhold mellem de to borgerlige partier har fået stor betydning, efter Søren Pape smed sit navn i puljen af statsministerkandidater. Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, har understreget, at det bør være det største parti i blå blok, der skal lede forhandlingerne om en ny regering.
Og det holder Venstre fast i trods dårlige målinger, siger Sophie Løhde.
- Venstre mener selvfølgelig, hvad vi har meldt ud fra starten af, at det største borgerlige parti efter næste valg også er dem som får serveretten.
Dødt løb mellem blokkene
Hverken rød eller blå blok kan i målingen alene mønstre et flertal. I målingen står de røde partier samlet til 84 mandater, mens blå blok står til 85.
Det betyder, at tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussens parti kan komme til at stå med de afgørende mandater efter et valg. For begge blokke har brug for Moderaternes seks mandater, hvis de skal tælle til 90.
Det er sekretariatsleder og folketingskandidat hos Moderaterne Jakob Engel-Schmidt selvsagt glad for.
- Målingen her viser, at vi efter et valg kan være med til at udstikke den helt rigtige retning for Danmark, siger han.
Partiformand Lars Løkke Rasmussen har tidligere sagt, at Moderaterne kun vil lægge mandater til en regering over midten. En konstallation, som kun statsminister Mette Frederiksen (S) indtil videre har åbnet op over for.
Alligevel vil Moderaterne først pege på en statsminister efter et valg.
- Moderaterne peger på den statsminister, der giver os mest muligt politisk indflydelse. Jeg håber, at Venstre lægger sig i selen for, at det kan blive dem. Men jeg vil opfordre De Konservative og Socialdemokratiet til at gøre det samme.