Datatilsyn har intet hørt fra Bødskov om NSA-overvågning

Modsat deres norske kollegaer, har Datatilsynet endnu ikke iværksat en undersøgelse af NSA-overvågningen på dansk grund.

Datatilsynet har ikke hørt fra Morten Bødskov. De har endnu ikke taget stilling til, om de vil undersøge påstået NSA-overvågning herhjemme.

- Vi svarer selvfølgelig, hvis vi bliver spurgt.

Sådan lyder meldingen fra Datatilsynet, efter et flertal i Folketinget onsdag kræver, at Morten Bødskov skal pudse tilsynet på de store internetudbydere, der - måske - har hjulpet det amerikanske sikkerhedsagentur NSA med at overvåge danske borgere.

Indtil videre har tilsynet imidlertid ikke modtaget nogen henvendelse fra Justitsministeriet. Det har heller ikke af egen drift taget initiativ til at starte en dansk undersøgelse. På spørgsmålet om, hvorvidt det er noget Datatilsynet overvejer, skriver tilsynet i et skriftligt svar til dr.dk at:

- Det er for tidligt at sige, om der også kan blive tale om andre skridt.

Morten Bødskov afviste tidligere i dag, at han har lov til at bede Datatilsynet om at tage sager op.

Satser på europæisk samarbejde

Datatilsynet henviser i stedet til, at de sammen med de øvrige datatilsyn i EU har taget initiativ til at stille en række spørgsmål til EU's justitskommissær, Viviane Reding.

- Vi mener, at netop en sådan sag, som berører EU på kryds og tværs, er mest velegnet til en fælles europæisk håndtering, skriver tilsynet i en mail til DR Nyheder.

I de europæiske datatilsyns fælles brev til EU-kommissæren skriver de blandt, at det er nødvendigt med klarhed om, hvorvidt der er blevet indsamlet oplysninger om europæiske borgere på europæisk grund, som det er blevet beskrevet i medierne.

Sag af egen drift i Norge

I Norge er situationen noget anderledes. Her skal Justits- og Beredskabsministeren svare på, om norske statsborgeres oplysninger er blevet brugt af amerikanske efterretningstjenester. Datatilsynet i Norge har selv taget initiativ til at spørge ministeren for at få skabt klarhed.

- Det synes jeg er en helt naturlig del af min opgave som direktør for Datatilsynet, siger Bjørn Erik Thon, direktør i det norske datatilsyn, til dr.dk

Derfor skrev han for to uger siden til ministeren med en række spørgsmål. I brevet skriver han samtidig, at det er væsentligt, at informationerne ser dagens lys.

Datatilsyn: stærkt alarmerende

I Norge er det Stortingets kontroludvalg, der skal foretage det pågældende tilsyn med, hvorvidt der uretmæssigt er udleveret oplysninger om norske statsborgere. Det norske datatilsyn har blandt andet krævet svar på, hvorvidt norske statsborgeres oplysninger er blevet indsamlet igennem brugen af digitale tjenester som Dropbox og LinkedIn.

- Det er en politisk opgave at undersøge, hvorvidt det er sket heroppe, siger Bjørn Erik Thon.

I brevet til den norske justitsminister tager han samtidig skarp afstand fra, hvis amerikanske efterretningstjenester har indsamlet data.

- Det er svært alarmerende, hvis CIA, FBI, NSA eller andre amerikanske efterretningstjenester har haft adgang til disse oplysninger, skriver han i brevet.