Danske soldater skal uddanne ukrainere til krig på tre-fire uger

130 soldater skal træne ukrainske civile i Storbritannien.

Ukrainske soldater på vej til fronten i Donetsk. (Foto: © Jorge Silva, Ritzau Scanpix)

Så stor en styrke vil ukrainerne samle for at skubbe russerne ud af Ukraine, lød det sidste måned fra den Ukraines forsvarsminister, Olekseii Reznikov.

Tidligere i dag blev det så klart, at 130 danske soldater skal hjælpe ukrainerne med at uddanne dele af de tropper, der ifølge ukrainernes ambitioner til sidst skal udgøre millionen.

Og Jens Erik Hjorth, der er chef i operationsstaben, som er ansvarlig for den danske uddannelsesstøtte til Ukraine, lægger ikke skjul på, at det ikke er meget tid, man har til at skabe soldater på den britisk ledede træningsmission.

- Der kommer ukrainske unge mænd ind fra gaden. Langt de fleste har ingen militær erfaring, og så får de en grundlæggende militæruddannelse, så de tre til fire uger efter kan rejse tilbage til Ukraine og kæmpe der, siger Jens Erik Hjorth.

Træningen af soldaterne skal foregå i Storbritannien, hvor man vil forsøge at pakke så meget træning som muligt ned i den tid, man nu har.

- Tre til fire uger er jo ikke meget, men der er ikke tale om 37-timers dansk arbejdsuger, de lægger rigtig mange timer og rigtig meget arbejde, siger Jens Erik Hjorth.

Og på grund af ukrainernes ikke-eksisterende erfaring, så vil man også fokusere på ret basale ting.

- Det er helt grundlæggende færdigheder. Lidt ala det, vi træner vores værnepligtige i. Hvordan man håndterer sit våben, hvordan du overlever om vinteren, og hvordan du forholder dig, hvis du bliver beskudt af artilleri, som desværre kan blive meget relevant i krigen.

Lektor: Uforsvarligt i dansk kontekst

Det er begrænset, hvor gode soldater, man kan skabe på tre til fire uger, forklarer lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen.

- I en dansk kontekst vil man sige, at det er fuldstændigt uforsvarligt, men det er det, der er muligt for ukrainerne lige nu, lyder meldingen fra ham.

- Alternativet ville jo være, at de slet ingen træning fik, inden de stod på slagmarken, og det ville være markant værre, men militær træning handler meget om gentagelser, gentagelser og gentagelser, så man handler instinktivt, når man bliver presset, og det kan man ikke nå på fire uger.

Han minder om, at det nu engang er Ukraine, der selv vurderer, hvor lang træning de ønsker, at soldaterne skal få.

- Den her løsning er det bedst opnåelige for Ukraine. De er jo under et enormt pres på at få uddannet soldater, som de skal bruge i en krig, der koster mange soldater. Så det er dem selv, der definerer, hvor store risici de er villige til at tage.

Mangler soldater til opslidningskrig

Krigen i Ukraine har nemlig udviklet sig til en opslidningskrig, og her er det ekstremt vigtigt for ukrainerne at kunne stille med en stor mængde tropper.

- Det her er en opslidningskrig, og den, der vinder den, er den, der kan generere flest soldater hurtigst. Og det er her, Vesten kan hjælpe med at producere flest ukrainske soldater.

- Hvis du er meget, meget utrænet, så siger erfaringen, at du ikke overlever den første træfning. Det her er et forsøg på at undgå, at folk ikke dør under første træfning, siger Peter Viggo Jakobsen.

Det lyder som en meget kynisk analyse?

- Det er jo desværre krigens vilkår. Man kan begrænse problemerne ved at lade nye soldater ende i enheder af mere prøvede soldater, der kan hjælpe dem med at komme til rette, og forhåbentlig 'fortsætte' deres uddannelse.

Der er afsat 100 millioner kroner til træningsindsatsen. Danmark har også siden invasionen af Krim i 2014 hjulpet med at træne ukrainske styrker.

Instruktørerne sendes af sted løbende, og alle 130 kan være i Storbritannien i løbet af et halvt år.