Det var med ganske få dages varsel, at 350 danske kampsoldater i begyndelsen af maj blev sendt til Letland. Missionen var klar: Putin skal afskrækkes. Og hvis den russiske præsident angriber Letland, skal de danske soldater hjælpe med at forsvare landet.
Men i den danske lejr i Letland advarer soldaterne nu om, at de ikke kan holde deres niveau højt til skarp kamp.
De er nemlig gået glip af vigtig træning, fordi ammunitionen til uddannelse ikke fulgte med, da kampbataljonen drog østpå. Flere træningsaktiviteter er blevet aflyst, fordi der ikke har været ammunition til dem, bekræfter Forsvarskommandoen.
Det er ultimativt et spørgsmål om liv og død, understreger 41-årige Dennis, der er overkonstabel af 1. grad og fællestillidsrepræsentant for cirka 300 konstabler og korporaler i kampbataljonen i Letland.
- Det gør, at man falder i niveau. Og hvis Putin vælger at krydse grænsen hertil, så er man ikke 100 procent klar, siger Dennis, der af sikkerhedsmæssige årsager ikke ønsker, at hans efternavn fremgår i historien.
Hans frustration over manglen på ammunition til uddannelse deles af flere officerer, DR Nyheder har talt med.
- Det kan jo koste mit liv eller andre folks liv, hvis Putin vælger at rulle over grænsen, siger Dennis.
Han har 20 års erfaring i Forsvaret og har været udsendt adskillige gange - blandt andet to gange til Helmand i Afghanistan.
- Jeg har mistet kolleger og set folk blive såret. Så jeg ved godt, hvad jeg snakker om.
Og det er ikke kun ammunition til træning, der har manglet i lejren. Soldaterne ankom til faldefærdige telte med skimmelsvamp og manglende udstyr.
- Vi mangler alt fra ammunition til underbukser for at sige det mildt. Det er den sørgeligste periode, jeg har været i Forsvaret. Og jeg har set lidt af hvert i 20 år, siger Dennis.
Er I ikke også bare nogle skydeglade soldater, der vil skyde mest muligt, og som aldrig bliver tilfredse?
- Selvfølgelig vil vi skyde meget. Os konstabler og korporaler er svære at stille tilfredse. Men vi vil have, hvad vi har ret til. Da vi var i ISAF (Nato-mission i Afghanistan, red.), havde vi et højt niveau. Danske soldater kunne måle sig med alle andre lande. Det tror jeg ikke, vi kan nu. Fordi vi ikke får lov til at skyde. I bund og grund er vi dalet i niveau.
Manglen på ammunition har gjort soldaterne kreative. De tager ammunitionsbånd fra allerede afskudt ammunition, vasker og genbruger båndene for derefter at samle nye ammunitionsbånd, så de kan genbruge dem til at træne med lette maskingeværer.
- Vi trykker ammunitionen ud af et bælte og putter dem over i nogle små led, som man skal samle. Det tager ekstra tid og sluger hurtigt et par timer, forklarer Dennis.
Herunder kan du se, hvordan det foregår. Billedet er taget af en officer i Forsvaret umiddelbart før udsendelsen til Letland:
Oberst: Det burde ikke ske
Tilbage i Danmark erkender oberst Jens Lønborg, at de udsendte soldater ikke har haft nok ammunition med til Letland.
- Jeg er desværre enig i, at der manglede uddannelsesammunition fra starten. Det kom ikke med derover, da man tog afsted, siger Jens Lønborg, der er chef for operationsafdelingen i Forsvarskommandoen, som har ansvaret for de udsendte soldater.
Hvorfor kom den ikke med fra start?
- Det er et logistisk problem, som ikke blev løst i tide. Det burde have været med, og det kom det ikke, så det er en fejl.
Obersten understreger, at kampbataljonen fra start har haft skarp ammunition, der skal bruges i tilfælde af et russisk angreb. Han forsikrer samtidig, at der er løs og skarp ammunition til træning på trapperne:
- I den her uge er en del af det kommet, og det seneste, jeg har hørt fra vores logistikere er, at senest i næste uge er alt, som skal være der.
Hvordan kan det ske?
- Det er der ikke nogen god forklaring på. Det burde ikke ske.
- Ammunition er ikke som at transportere alt muligt andet. Det tager lidt længere tid at få de nødvendige tilladelser og alt muligt andet. Så man kan ikke bare sige, "vi mangler ammunition, nu kører vi det derover", siger Jens Lønborg.
Obersten kan "et stykke hen ad vejen" godt følge soldaternes kritik af, at de mister niveau, når de ikke kan træne med ammunition hele tiden. Men han mener ikke, at soldaterne i deres tid i Letland kan have mistet "kritisk niveau".
- Man kan jo træne alt muligt, selvom man ikke har ammunition. At man ikke lige får skudt det samme antal patroner, som man plejer, det mister man ikke kritisk niveau af.
- Der er skydeøvelser, der er blevet aflyst. Men man kan godt køre på øvelser og træne militære formationer, teknisk og taktisk indøvelse uden ammunition, siger Jens Lønborg.
Hvad angår de øvrige mangler i lejren og skimmelsvamp i flere af teltene forsikrer obersten, at der løbende bliver eftersendt forsyninger, og at der i løbet af de kommende måneder bliver etableret en ny lejr.
- Det er simpelthen nødvendigt. Det sted, de bor nu, er for slidt og for brugt. Men det var det bedste, der var.
I camp Niflheim i Letland understreger Dennis, at han har tiltro til, at hans chefer i Forsvaret gør, hvad de kan for at sikre ammunition.
- Vi får lidt drypvis, men ikke i den dur, vi vil have. Vi mangler næsten alle kaliber – både skarpt og løst, siger han og tilføjer, at det er et generelt problem i hele Forsvaret:
- Det er også det, jeg hører på vandrørene hjemmefra.
Forsvarskommandoen afviser, at der skulle være en generel mangel på ammunition til den løbende uddannelse. Oberst Jens Lønborg medgiver dog, at lagrene ikke bugner med krudt og kugler til en eventuel krig.
- Der har der uden tvivl været nogle mangler – og der er også stadigvæk noget, der skal bygges op, siger han.
Militæranalytiker: Missionen i Letland presser Forsvaret
Kritikken fra soldaterne i Letland skal ses i lyset af, at Forsvaret igennem mange år har været ramt af besparelser. Det vurderer Alexander Høgsberg Tetzlaff, der er analytiker ved Center for Militære Studier ved Københavns Universitet.
- Soldaterne er meget frustrerede over, at de ikke har den ammunition og det materiel, de skal bruge for at holde sig skarpe. Når de så kommer ud på en mission og oplever, at der stadig mangler noget, så er det simpelthen dråben, der får bægeret til at flyde over, siger Alexander Høgsberg Tetzlaff.
Han har rang af major i Forsvaret og har været udsendt til Afghanistan, så han har selv oplevet udviklingen indefra.
Selvom Forsvaret forklarer manglen på ammunition i Letland med en logistisk fejl, kan det for soldaterne opleves som endnu en grel mangel, efter "vilkårene er blevet forringet igennem mange år i Forsvaret", forklarer militæranalytikeren.
Han kalder det samtidig et "kæmpe problem", at vi ikke har fyldte ammunitionslagre, hvis der udbryder krig.
- For at spare penge i Forsvaret, har man lukket lagerkapacitet. Det er altid dyrt at have ting på lager, beredskab er dyrt. Men det er godt at have, når man har brug for det, siger han.
Hundredevis af køretøjer og militært materiel fra kaserner landet over er blevet sendt med til Letland, og det presser Forsvaret, vurderer Alexander Høgsberg Tetzlaff. Derfor forudser han, at det kan blive en udfordring for hold 2, der skal til Letland til efteråret.
- Hvordan i al verden får man dem klar til at blive skarpe og certificeret til at blive udsendt, når man ikke har det rigtige materiel og våben til at træne med? Man kan i princippet risikere, at man skal til Letland, hvor materiellet er, for rent faktisk at uddanne sig. Og det er selvfølgelig en uholdbar situation.
På den lange bane kan manglerne gøre det endnu sværere for Forsvaret at rekruttere og fastholde soldater, vurderer militæranalytikeren:
- Det er ikke særligt sjovt som soldat at rende rundt i en skov og sige "bang" i stedet for at skyde. Eller køre i almindelige køretøjer i stedet for pansrede køretøjer.
Missionen i Letland er den største danske udsendelse af mandskab og materiel i Europa i 23 år. Den skal foreløbig vare året ud.