Dansk Folkeparti vil gøre håndværkerfradrag permanent

Ordningen udløber i år, men DF vil bevare den og gerne i en udvidet model. V og K er positive. LA siger klart nej.

Det skal også i de kommende år være muligt at trække arbejde udført i hjemmet fra i skat, mener DF. (Foto: © christian Als, Scanpix)

Fra næste år er det som udgangspunkt slut med at trække håndværkerregninger fra i skat.

Her udløber den såkaldte boligjobordning – eller håndværkerfradraget – som betyder, at man kan trække penge fra i skat, hvis man har fået udført bestemte håndværksydelser i hjemmet.

Men regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, slår nu fast, at ordningen skal forlænges. Helst på permanent basis.

- Der er en række fordele for Danmark ved, at vi har en god boligjobordning. Vi har blandt andet fået mindre sort arbejde, og det har også haft gavnlige effekter på antallet af studie- og lærlingepladser inden for håndværksfagene.

- Derfor ser vi gerne, at der kommer en genforhandling, hvor vi kan prøve at finde en fornuftig finansiering af en model, hvor vi kan sikre en fortsættelse af boligjobordningen, siger erhvervsordfører Hans Kristian Skibby (DF).

- En permanent model, hvor vi ved, hvad vi har at gå efter i flere år, vil være at foretrække, siger han.

Løkkes valgløfte

Det var statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) eneste valgløfte, at en regering med Løkke for bordenden ville genindføre håndværkerfradraget, hvilket også skete kort efter folketingsvalget i 2015.

Aftalen betød, at håndværkerfradraget blev forlænget midlertidigt til at gælde til og med 2017.

Det var Alternativet og SF, der sikrede den daværende Venstre-regering et flertal for aftalen, hvilket betød, at boligjobordningen fik en mere grøn profil end tidligere. Det indebærer, at fra og med 2016 ikke har kunnet bruge håndværkerfradraget, hvis man har fået istandsat sit køkken eller badeværelse.

Til gengæld kan man trække en del af regningen fra, hvis man har fået opsat solceller på sit tag eller installeret såkaldt intelligent varme-, ventilations eller lysstyring.

Dansk Folkeparti foretrækker en boligjobordning, hvor mere almindeligt håndværkerarbejde også er omfattet.

- I dag kan nogle håndværksmestre, fx malermestre, ikke blive omfattet af ordningen. Der ser vi gerne en bredere aftale, hvor der også indgår andre typer håndværk, siger Hans Kristian Skibby.

Regeringen vil undersøge – V og K er positive

I regeringsgrundlaget fra november sidste år hedder det helt kort, at regeringen vil se på, om håndværkerfradraget skal forlænges.

- Der skal tages stilling til om, og i givet fald hvordan, boligjobordningen videreføres. Regeringen vil i den forbindelse inddrage erfaringer fra andre lande, står der i regeringsgrundlaget.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, erklærer sig dog ”positiv” overfor at videreføre håndværkerfradraget efter 2017, men vil endnu ikke lægge sig endegyldigt fast på, om ordningen skal bevares.

Først skal der foretages nærmere analyser, lyder det.

- Vi er i udgangspunktet positive overfor en videreførelse af boligjobordningen. Lad os se på erfaringerne, hvordan det virker, og hvordan vi eventuelt kan finansiere det fremadrettet, siger Jakob Ellemann-Jensen.

- Et af argumenterne for at indføre boligjobordningen er at bekæmpe sort arbejde, og der tror jeg simpelthen ikke på, at vi er i mål endnu. Det er jeg nødt til at sige.

Så kan danskerne regne med en boligjobordning også til næste år?

- Jeg håber at vi kan videreføre boligjobordningen også fremadrettet. Lad os nu lige se på de erfaringer, vi gør os, og om der er noget, der skal justeres og være anderledes. Men jeg er positiv stemt over for boligjobordningen, siger Jakob Ellemann-Jensen.

DF: Vælgerbedrag og løftebrud

Det Konservative Folkeparti ser ligeledes med stor velvilje på at forlænge boligjobordningen og vil også gerne gøre det permanent.

Men det afhænger af, hvad regeringens undersøgelser af ordningen viser, lyder det.

- Vi har hele tiden været fortalere for boligjobordningen. Vi tror på, at den har en god effekt i forhold til at fjerne noget sort arbejde og at give beskæftigelse i håndværkerhvervene, siger politisk ordfører Mette Abildgaard.

- Så vi er meget positive overfor det her fradrag, men tiden må vise, om det kan lade sig gøre at forlænge det, siger hun.

Men de positive meldinger er ikke nok for Dansk Folkeparti.

Erhvervsordfører Hans Kristian Skibby kalder det både "vælgerbedrag" og "løftebrud", at Venstre og Konservative ikke længere lægger hovedet på blokken og lover, at håndværkerfradraget fortsætter, som de to partier gjorde op til folketingsvalget i 2015.

- Det er da et løftebrud. Når de går til valg på, at de vil have en boligjobordning, hvor man faktisk havde det hele med, også malerarbejde og andre ting, som er fjernet fra den model, vi har i dag, så er det jo et løftebrud, siger Hans Kristian Skibby.

- Hvis de ikke er indstillede på at gennemføre de ting, man kan finde flertal for med regeringen og Dansk Folkeparti, og som de også selv er gået til valg på for to år siden, så er det selvfølgelig vælgerbedrag, siger han.

Liberal Alliance siger nej

Hos det tredje regeringsparti, Liberal Alliance, afviser man til gengæld at forlænge håndværkerfradraget.

- Liberal Alliance har været imod boligjobordningen fra starten, siger finansordfører Joachim B. Olsen.

Det er man stadig, og derfor vil Liberal Alliance afskaffe håndværkerfradraget og i stedet bruge pengene på at sænke skatten på arbejde.

Trods uenigheden blandt de tre regeringspartier er Joachim B. Olsen ikke i tvivl om, at man nok skal finde en fælles løsning.

- Der skal nok opnås en enighed i regeringen, men det er jo almindelig kendt, at der har været en uenighed mellem de fire blå partier på det her spørgsmål. Den uenighed består stadig, og så må man jo i regeringen finde ud af, hvad man ønsker at gøre fremadrettet. Regeringens politik er jo et kompromis mellem Liberal Alliance, Venstre og Konservative, siger Joachim B. Olsen.

Så du vil ikke afvise, at I giver jer på det her spørgsmål?

- Jamen, jeg kan kun sige, hvad der er Liberal Alliances politik. Jeg repræsenterer Liberal Alliance. Vores ministre i regeringen prøver at få så meget af vores politik igennem, men de skal naturligvis indgå kompromiser. Det er et spørgsmål for dem.

Er Liberal Alliances politik ikke det, der står i regeringsgrundlaget, nemlig at man vil se på erfaringer fra udlandet, og så skal ordningen måske videreføres?

- Det, der står i regeringsgrundladet, er jo et kompromis mellem de tre partier, der sidder i regering. Der har alle fået noget med, og alle har givet sig lidt. Mit job er at forklare, hvad der er Liberal Alliances politik, og vi har aldrig været for boligjobordningen.

- Det er ikke sådan, at Liberal Alliance har ændret politik og nu synes, at boligjobordningen er en god ide. Det er den ikke, hvis man ser helt rationelt på det. Det er bedre at bruge pengene på at sænke skatten på arbejde og lade danskerne beslutte, hvad de vil bruge den ekstra disponible indkomst på, siger Joachim B. Olsen.