Politiet bruger deres kræfter helt forkert, fordi de skal leve op til nogle rigide måltal. Det mener Dansk Folkeparti, der op til de afsluttende forhandlinger om et nyt politiforlig kræver politiets måltal afskaffet.
- Politiet måltal er gået over gevind og binder dem i dag på hænder og fødder. Det skævvrider politiets arbejde, når de mod slutningen af året jagter bestemte mål, siger Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup.
Han henviser til, at hver enkelt politikreds blandt andet har et mål for, hvor mange sigtelser for trafikfarlige forseelser, de skal rejse.
- Selv i meget pressede situationer kan politiet jo få tid til at sidde i fotovognene og blitze bilister, der kører for stærkt. Det sker for ofte, at politiet prioriterer forkert, fordi de skal leve op til nogle specifikke mål. Derfor mener jeg, at vi skal afskaffe de her måltal, siger Peter Skaarup.
Bonus til politichefer
Også i forhold til opklaring af indbrud i folks hjem, har måltallene ofte en negativ effekt, mener Dansk Folkeparti.
- Det er fornuftigt, at der gøres meget i forhold til at opklare indbrud. Men hvis man som betjent på én dag bliver sat til at besøge 15 familier, der har haft indbrud, så kan man jo ikke nå at opklare sagerne. Så det handler også om, at der ikke er nogle urealistiske mål, som politiet ikke kan leve op til, siger Peter Skaarup.
Måltallene for politiet stammer fra de såkaldte resultatkontrakter. De sikrer politicheferne og politidirektørerne en bonus, hvis de opnår en række konkrete resultater. Eksempelvis lever op til de fastsatte måltal.
- Det er en uskik at politidirektørerne på den måde får løn to gange. Når opfyldelse af måltallene også handler om, at en politidirektør bare skal have en ekstra bonus oveni sin nuværende løn, så er der noget helt galt, siger Peter Skaarup.
Han minder justitsminister Søren Pind om, at Venstres tidligere retsordfører Karsten Lauritzen før valget i år var enig med Dansk Folkeparti i, at der bør tages et opgør med politiets måltal.
- Jeg håber da, at Venstre stadig mener det samme og er med på at afskaffe måltallene. Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at Venstre ikke står ved, hvad partiet sagde før valget, siger Peter Skaarup.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Søren Pind, men Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen er åben for DF-kravet.
- Jeg vil bestemt ikke afvise, at vi skal se på, om måltal er en hensigtsmæssige måde at styre politiet på. I en tid hvor der pludselig kan komme terror er der jo ekstra meget brug for et fleksibelt politi, kan måltal være problematiske. Så vi vil meget gerne tale om det her ved forhandlingsbordet, siger Preben Bang Henriksen og tilføjer:
- Meget taler for, at man i højere grad lader politiet selv styre deres indsats ud fra det aktuelle kriminalitetsbillede og ikke ud fra nogle måltal, der er fastsat ét år i forvejen. Hvis man ved at der eksempelvis er tyvebander eller narkokriminelle på vej til Danmark, så virker det jo lidt skørt, at man på grund af måltal kaster sig over færdselsovertrædelser.
Krav til forhandlinger
Dansk Folkeparti har tidligere spillet flere krav på banen op til politiforhandlingerne. Partiet kræver blandt andet 2000 ekstra betjente samt en ny ghetto-enhed, der skal være klar til at rykke ud og assistere politiet i udsatte boligområder på alle tider af døgnet.
Forhandlingerne om rammerne for politiet i de kommende år ventes at falde på plads indenfor den næste uges tid.