Det er en torn i øjet på Dansk Folkeparti, når de kigger på regeringens pensionsforslag.
Udlændinge, der har boet eller arbejdet i Danmark, kommer også til at optjene ret til tidlig pension.
Det er dét forslag, som den nedslidte danske bryggeriarbejder Arne er blevet ansigtet på. Og står det til Dansk Folkeparti, så skal det hverken være polske Arek eller pakistanske Alis tur.
Derfor forlanger partiet nu, at dele af regeringens prestige-projekt bliver lavet om.
Ellers får Dansk Folkeparti svært ved at stemme for aftalen, fastslår partiets finansordfører.
- Vi kan godt lide, at man får en ydelse, når man har betalt sit kontingent. Her er det, at man har betalt sin skat i Danmark. Men det har man jo ikke, hvis man har passet geder i Tyrkiet, siger René Christensen.
Retten gælder for tyrkiske statsborgere
Sagens kerne er S-regeringens forslag om en ret til tidlig pension for dem, der har været længst på arbejdsmarkedet.
Hvis man som 61-årig har arbejdet i 44 år, får man ifølge forslaget ret til at trække sig tilbage tre år før pensionsalderen. Har man 42 eller 43 år på bagen, så får man ret til at trække sig tilbage henholdsvis et eller to år tidligere.
Med retten følger et månedligt beløb på 13.500 kroner før skat.
Men ifølge Beskæftigelsesministeriet gælder retten også for statsborgere fra EU- og EØS-lande, Schweiz samt lande, som Danmark har indgået pensionsindkomst med.
Det gælder blandt andet Tyrkiet, Pakistan og Indien.
- Efter 12 måneders bopæl eller beskæftigelse i Danmark, skriver ministeriet i et dokument til beskæftigelsesudvalget.
- Det er meget vigtigt for Dansk Folkeparti at få ændret det her. Det er hele grundpræmissen for, at vi kan tale om tidlig pension, siger René Christensen, før han mødes med beskæftigelsesministeren ved forhandlingsbordet.
Men hvad skal regeringen gøre, når det er EU-lovgivningen, der bestemmer det her?
- Vi skal gå helt til grænsen og sige, at det ikke er en ydelse, som man kan optjene i andre lande. Det er en særlig dansk pension, som man kun kan optjene retten til i Danmark, siger René Christensen.
Frygter at blive 'magnet for brodne kar'
En beregning fra Beskæftigelsesministeriet viser, at en udenlandsk statsborger, der i øvrigt opfylder betingelserne til ydelsen, efter fem år i Danmark har ret til et månedligt beløb på 1.473 kroner.
Det er ikke et kæmpe beløb. Hvorfor er det et problem?
- Hvis man bor i et andet land, så kan det være et ret godt supplement til den indkomst, som man ellers vil have, når man nærmer sig pensionsalderen. Derfor er vi bange for, at det vil blive endnu mere interessant at komme til Danmark og arbejde, hvis det går igennem.
- Det går ikke. Danmark bliver en magnet for de brodne kar, konstaterer René Christensen.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) kalder Dansk Folkepartis forudsigelse af, at 'Arne-pensionen' vil blive bestormet af udenlandske statsborgere, for en 'teoretisk mulighed'.
- Vi vurderer, at det vil være meget få, der opnår den ret. Men det ændrer ikke ved, at der foregår en diskussion ved forhandlingsbordet om, hvordan vi kan forhindre, at folk spekulerer eller snyder sig til retten til tidlig pension, siger Peter Hummelgaard.
Kan I gøre noget - det er jo EU-rettigheder der gør, at muligheden eksisterer?
- Der er forskellige veje at gå. Noget af det handler om, at man kan opstille dokumentationskrav. Vi arbejder også med andre løsninger. Til syvende og sidst handler det om, hvad vi kan blive enige, om samt hvad der er juridisk gangbart.
Støttepartier: Find balancen
Men det er ikke nødvendigvis uretfærdigt, at polakker eller pakistanere får ret til tidlig pension, lyder det fra regeringens støttepartier.
Ifølge Enhedslisten handler det om at 'finde balancen'.
- Det skal ikke være sådan, at hvis man knokler i Danmark og betaler sin skat, så får man ikke det samme, bare fordi man er fra Polen, siger politisk ordfører Pernille Skipper.
Også SF's formand, Pia Olsen Dyhr, mener, at det er arbejdstimerne - ikke nationaliteten, det handler om.
- Det afgørende må være, at man har optjent retten til pension ved at arbejde i Danmark og bidrage til det danske samfund, lyder det fra SF-partileder Pia Olsen Dyhr før aftenens forhandlinger.