Danmark udviser 15 russere for spionage på dansk jord

15 russiske efterretningsofficerer har 14 dage til at forlade landet, efter Udenrigspolitisk Nævn har besluttet at udvise dem.

Opdateret klokken 11.25 med et svar fra den russiske ambassade.

Danmark har valgt at udvise 15 russiske diplomater.

Det står klart efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn her til formiddag.

Helt konkret drejer det sig om efterretningspersoner, der har udført spionage på dansk grund, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

- Vi har konstateret, at de 15 udviste efterretningsofficerer har lavet spionage på dansk jord. Vi har en helt særlig sikkerhedssituation i Europa lige nu, og derfor finder regeringen det rigtigt, at vi tager den beslutning nu, siger han.

Udenrigsministeren afviser at svare på, hvilken form for spionage der er tale om, og hvornår Danmark fandt ud af, at det er foregået.

Officererne har arbejdet under diplomatisk dække på den russiske ambassade i København, og de har nu 14 dage til at komme ud af landet.

Den russiske ambassadør blev her til formiddag orienteret om beslutningen i Udenrigsministeriet.

Danmark vil dog ikke bryde de diplomatiske forbindelser til Rusland. Derfor bliver den russiske ambassadør og resten af ambassaden i København ikke udvist, skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Der er i alt 53 diplomater akkrediteret til den russiske ambassade. Det fremgår af de officielle diplomatlister.

Vil sende tydeligt signal til Rusland

Beslutningen kommer i kølvandet på de seneste dages voldsomme beretninger fra den ukrainske by Butja, hvor den amerikanske præsident Joe Biden og flere andre mener, at Rusland har begået krigsforbrydelser mod civile.

Udenrigsminister Jeppe Kofod fortæller, at udvisningen af de russiske efterretningspersoner er et signal til Rusland.

- Med denne her beslutning sender vi et tydeligt signal til Moskva om, at vi ikke vil acceptere, at russiske efterretningsofficerer udøver spionage på dansk grund. De udgør en risiko for vores nationale sikkerhed, som vi ikke kan sidde overhørig, siger Jeppe Kofod.

- Sammen med en række af vores nærmeste allierede sætter vi derfor foden ned over for den spionage, de identificerede personer udøver under dække af deres diplomatiske status, siger han.

Den russiske ambassade vil ikke lade det gå ubesvaret hen

Den russiske ambassade bekræfter, at ambassadøren var inviteret i Udenrigsministeriet for at få overleveret meddelelsen.

- Ambassadøren blev kaldt til det danske udenrigsministerium, hvor han fik at vide, at 15 diplomater, som den danske efterretningstjeneste mistænker for at tilhøre den russiske efterretningstjeneste, skulle forlade Danmark, skriver den russiske ambassade i en mail til DR Nyheder.

- Ingen beviser blev præsenteret, skriver de videre.

De understreger samtidig, at alle ansatte på den russiske ambassade i Danmark følger reglerne for diplomatiske relationer nøje i deres aktiviteter.

- Det her skridt fra dansk side er ubegrundet og rettet mod yderligere at ødelægge relationen mellem vores lande. Det kommer ikke til at gå ubesvaret hen, afslutter ambassaden i deres mail.

Flere lande har gjort det samme

Tidligere har flere vestlige lande som Tyskland, USA og Frankrig valgt at udvise russiske diplomater, og nu har Danmark altså valgt at følge trop.

Lykke Friis, der er direktør i tænketanken Europa, mener, det er vigtigt, at udvisningen af diplomaterne ikke står alene, fortalte hun tidligere på dagen - og altså inden vi vidste noget om den danske udvisning.

- Jeg tror, det er vigtigt - som vi også hørte det franske udenrigsministerium sige - at det er en del af en samlet pakke, hvor man nu udviser diplomater, der er koblet til efterretningstjenester og samtidig strammer sanktionerne, som man højst sandsynligt kommer til at gøre i løbet af i morgen, sagde hun.

Udover Danmark, Frankrig, Tyskland og USA har også Belgien, Holland, Tjekkiet, Letland, Estland, Bulgarien, Litauen, Slovakiet, Polen og Irland udvist russiske diplomater.