Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har besluttet, at Danmark vil tage imod 200 kvoteflygtninge fra Rwanda.
I finansloven blev der ellers afsat penge til at tage imod 500 kvoteflygtninge. Mattias Tesfaye mener dog, at integrationsudfordringerne fortsat er for store til at tage imod så stort et antal:
- Vi har besluttet kun at tage imod 200 kvoteflygtninge. Det skyldes, at vi fortsat står med store integrationsopgaver.
- Nogle flygtninge er faldet godt til i Danmark. Men alt for mange er stadig på kontanthjælp. Faktisk er fem ud af seks flygtningekvinder stadig uden for arbejdsmarkedet efter tre år i Danmark. Det er meget, meget dyrt og totalt uholdbart. Derfor går jeg forsigtigt frem, siger Mattias Tesfaye.
Ifølge Udlændinge- og Integrationsministeriets tal var 36 procent af de 21-64-årige flygtninge og familiesammenførte i arbejde efter tre år i Danmark. Det tal er opgjort på baggrund af første kvartal 2020.
Blandt mænd var andelen i lønmodtagerbeskæftigelse 57 procent i første kvartal 2020, mens andelen var 17 procent blandt kvinder.
Støttepartier vil have 500
Regeringens støtteparti Radikale Venstre ønsker, at Danmark skal tage de 500 kvoteflygtninge, som der er budgetteret for i stedet for de 200, som regeringen planlægger at tage imod.
Det siger Andreas Steenberg, som er udlændingeordfører i De Radikale.
- Jeg er selvfølgelig glad for, at vi tager 200 flere, end vi gjorde under (Inger, red.) Støjberg, men jeg er frustreret over, at vi ikke melder os ind i det her samarbejde og ikke tager de 500, som vi plejer at tage, siger han.
Ordningen blev ændret under VLAK-regeringen, hvor daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) afviste at tage imod kvoteflygtninge. Det skete med henvisning til, at Danmark i de år modtog mange spontane asylansøgere fra blandt andet Syrien.
Også hos støttepartiet SF havde man helst set Danmark tage imod 500 kvoteflygtninge. SF's udlændinge- og integrationsordfører, Carl Valentin, er dog tilfreds med, at Danmark igen tager imod kvoteflygtninge.
- Vi havde helst set, at Danmark igen tog imod 500 kvoteflygtninge. Men jeg vil samtidig også sige, at det har krævet kæmpestore armlægninger med Socialdemokratiet overhovedet at nå hertil, siger Carl Valentin.
Regeringen har i forvejen et samarbejde med Rwanda og besluttede tidligere i år at støtte et program, hvor Rwanda er med til at tage imod asylansøgere og flygtninge fra Libyens detentionscentre.
En stor del af de flygtninge, der opholder sig i Rwanda, er kristne fra DRCongo og Burundi.
/ritzau/