Den næste tid bliver der ikke sendt nogen afviste ayslansøgere tilbage til Afghanistan fra Danmark.
Det midlertidige stop gælder i første omgang frem til den 8. oktober, meddeler udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).
Årsagen er, at Aghanistan med ministerens ord 'alligevel ikke vil åbne døren', hvis Danmark valgte at sende dem afsted.
- Så er det spild af penge, for så skal vi flyve folk hjem igen. Derfor bliver der ikke sendt folk ud i hvert fald indtil den 8. oktober, hvor den afghanske regering har meddelt, at døren er lukket, siger Mattias Tesfaye.
Afghanistan meddelte i juli EU om, at landet har sat en tre måneder lang stopper for modtagelsen af tvangshjemsendte personer. Årsagen er den forværrede sikkerhedssituation skabt af den militante bevægelse Talibans konstante fremmarch.
I løbet af weekenden lykkedes det Taliban at erobre fem af landets 34 provinshovedstæder, og siden er yderligere fem faldet, hvilket betyder, at halvdelen af Afghanistans befolkning ifølge BBC nu bor i områder, hvor bevægelsen enten har kontrol eller har åbenlys tilstedeværelse.
Hjemsender, når det bliver muligt
Skulle de afghanske myndigheder vælge at åbne døren igen efter den 8. oktober, er det stadig ikke sikkert, at Danmark vil genoptage tvangshjemsendelserne.
Det vil samtidig kræve, at Flygtningenævnet, der agerer uafhængigt og har en dommer for bordenden, vurderer, at den enkelte asylansøger ikke vil være i fare i hjemlandet.
- Men som situationen er lige nu, bliver situationen bare værre og værre, fordi Taliban rykker frem, og derfor er det svært at se for sig, at man bare slår ud med armene og siger, at det nok er sikkert for folk at flyve tilbage, slår Mattias Tesfaye fast og fortsætter:
- Lad os nu lige trække vejret, for sikkerheden for de mennesker, vi taler om, er det vigtigste.
I øjeblikket sidder 45 afghanske asylansøgere i såkaldt udsendelsesposition og vil altså blive hjemsendt, hvis sikkerhedssituationen og de afghanske myndigheder tillader det.
- Vi må have en tæt dialog med den afghanske regering, og hvis der åbner sig en mulighed for tvangshjemsendelser, så gør vi selvfølgelig det, men det skal være sikkerhedsmæssigt forsvarligt, siger ministeren, der understreger, at de frivillige hjemsendelser fortsætter.
Sådan en hjemsendelse blev senest gennemført den 26. juli. Samme dag blev en tvangshjemsendelse udskudt på grund af de afghanske myndigheders beslutning.
Enige oppositionspartier
Den danske beslutning lægger sig i kølvandet på flere andre europæiske lande, der det seneste døgn også har meddelt, at de har suspenderet hjemsendelserne til Afghanistan.
Det gælder blandt andet Schweiz, Frankrig, Tyskland og Holland. Også Norge, Sverige og Finland har sat deres tvangshjemsendelser på pause.
Blandt de to største oppositionspartier - Venstre og De Konservative - lægger man sig på linje med udlændinge- og integrationsministeren, når det handler om tvangshjemsendelser.
Det er afgørende, at det er det uafhængige flygtningenævn, der vurderer sikkerhedssituationen for asylansøgerne, inden de eventuelt bliver sendt hjem.
- Det er tydeligt, at situationen er forværret i mange områder i Afghanistan, og det har også været tilfældet i for eksempel Syrien og Somalia, og der går vores udlændingemyndigheder ind og vurderer hvert land og siger, hvilke områder det er sikkert at sende tilbage til. Så der læner jeg mig op ad deres anbefaling, siger Marcus Knuth, der er udenrigsordfører for De Konservative.
Venstres udlændingeordfører, Mads Fuglede, siger det samme og understreger, at det er en vurdering, som politikerne 'ikke skal blande sig i'.