Energistyrelsen har officielt modtaget ansøgning om opførsel af den russiske gasledning Nord Stream 2.
Gasledningen skal gå gennem dansk farvand og er en politisk varm kartoffel, da der er storpolitiske forhold, der komplicerer opførslen.
- Det kan bekræftes, at Energistyrelsen den 3. april 2017 har modtaget en ansøgning fra Nord Stream 2-selskabet om tilladelse til anlæg af transitrørledninger i dansk farvand.
- Energistyrelsen vil nu se nærmere på sagen, skriver Energistyrelsen på sin hjemmeside.
Modtagelsen af ansøgningen tvinger Danmark til at træffe et kompliceret politisk valg, da gasledningen har internationale implikationer.
For det første er forholdet til Rusland iskoldt efter Ruslands annektering af Krim-halvøen og engagement i konflikten i Ukraine.
For det andet vil ledningen tillade Rusland at eksportere gas uden om en række østeuropæiske lande. Derved mister de indtægter. Og de bliver sårbare, hvis Rusland lukker for gassen.
Derfor har statsminister Lars Løkke Rasmussen flere gange bedt EU om en officiel holdning til gasledningen.
I slutningen af marts tilbød EU-Kommissionen derfor hjælpe til i forhandlingerne om gasledningen for en stribe medlemslande, herunder Danmark.
- Politisk kan vi ikke lide Nord Stream 2, sagde talskvinde Anna-Kaisa Itkonen fra EU-Kommissionen til Politiken fredag og fortsatte:
- Der er ingen retlige grunde til, at kommissionen direkte forbyder Nord Stream 2, da den tredje energipakke ikke gælder for offshoredelen af rørledningen.
Gasledningen skal gå gennem en stribe europæiske nationers farvand, der i blandt Danmark og Sverige.
Planerne er, at den skal være mere end 1200 kilometer lang og forsyne nok gas til at opvarme 26 millioner hjem.
Der ligger allerede en gasledning i Østersøen, nemlig Nord Stream 1. Den blev åbnet i 2011.
Siden da har EU's forhold til Rusland ændret sig drastisk.
/ritzau/