Danmark er tæt på at lave en aftale med myndighederne i Kosovo om at leje et helt fængsel med plads til 300 indsatte.
Det er en del af en aftale mellem regeringen, SF, Dansk Folkeparti og De Konservative om Kriminalforsorgen, der er indgået her til aften.
De danske fængsler stod til at mangle op mod 1.000 fængselspladser i 2025, og det er de problemer, aftalen skal løse.
Det skal altså blandt andet ske ved at leje et fængsel i Kosovo. Her vil partierne sende udvisningsdømte kriminelle ned for at afsone deres straf.
- En af fordelen ved at gøre det er, at de jo skal ikke resocialiseres til at komme tilbage til samfundet, fordi de ikke skal være i Danmark bagefter. Derfor kan vi på en behændig måde flytte hele den her gruppe, så de afsoner et andet sted, siger justitsminister Nick Hækkerup (S).
Udover de 300 ekstra pladser i Kosovo vil man også bygge lidt mere end 300 ekstra fængselspladser i Danmark. Derudover vil partierne frigøre flere pladser i fængslerne ved at lave udslusningsfængsler - såkaldte "pensioner" - hvor man kan sidde i sidste del af afsoningen, og så gør man den periode, hvor man hen mod slutningen af en fængselsstraf kan afsone derhjemme med fodlænke, længere.
Lavere straf for corona-forbrydelser
Desuden har partierne besluttet, at coronarelaterede forbrydelser ikke længere skal give firedobbelt straf, men i stedet blot dobbelt straf. Det vil også frigøre nogle pladser i fængslerne.
Samtidig skal der skaffes flere fængselsbetjente ved at åbne nye uddannelser, sikre løn under hele uddannelsen og ved at give bedre vilkår for dem, der allerede er ansat som fængselsbetjente. Blandt andet ved at tilbyde psykologsamtaler til ansatte, der har oplevet ubehagelige episoder og give dobbelt straf til indsatte, der overfalder fængselsbetjente.
To af regeringens støttepartier - Enhedslisten og De Radikale - er ikke med i aftalen.
For Enhedslisten handler det især om det lejede fængsel i Kosovo, som man synes er et problem. Det siger retsordfører Rosa Lund.
- Regeringen har valgt at gøre Kriminalforsorgen til et spørgsmål om udlændingepolitik. Jeg mener simpelthen ikke, vi kan være bekendt at oprette 300 fængselspladser i udlandet. Der er andre meget bedre måder at løse kapacitetsproblemerne på.
- Vi har en meget dårlig chance for at holde øje med, at de indsattes rettigheder og menneskerettighederne bliver overholdt, siger hun.
Justitsminister Nick Hækkerup mener dog, at der er styr på at sikre de indsattes rettigheder.
- I den aftale, som vi er lige ved at have på plads med Kosovo, der lægges der op til, at det er de danske straffuldbyrdelsesregler, der skal gælde. Der vil i øvrigt være en dansk ledelse af fængslet, og der vil være mulighed for besøg fra Ombudsmanden og internationale organisationer, der kan tjekke, at forholdene er, som de skal være, siger han.
For slap
Heller ikke Venstre er med i aftalen. Ifølge retsordfører Preben Bang Henriksen er aftalen simpelthen "for slap".
- Danmark er i forvejen et af de lande i verden med den mest lempelige lovgivning med de laveste straffe for forbrydelser. Med den her aftale fortsætter man ned bakke og lemper endnu flere tilfælde, siger han.
Her henviser han til, at straffen for coronarelateret kriminalitet altså bliver lavere, at der bliver lavet udslusningsfængsler til sidste del af straffen, og at man kan afsone længere tid med fodlænke.
- Vi sender et signal om, at justitsministeren siger, at der ikke er flere penge, og så skal straffene sættes ned. Det, synes vi,er dybt, dybt uheldigt.
Den kritik giver justitsministeren heller ikke så meget for.
- Det tror jeg, at Venstre skal sige. Der kommer en helt ny sikkerhedsklasse for kriminelle, hvor folk sidder endnu hårdere i fængsel. Vi sender udvisningsdømte ud og sidde i fængsel. Vi øger straffen til det dobbelte for vold mod fængselsbetjente.
- Men det er også rigtigt, at vi tager nogle initiativer for dem, der gerne vil. Der skal eksempelvis være bedre mulighed for at få uddannelse i fængslet, så man kan fungere bedre, når man kommer ud af fængslet, siger Nick Hækkerup.
Med aftalen sættes der flere penge af til Kriminalforsorgen, så den samlede bevilling til området i 2025 vil være omkring 770 millioner kroner højere, end den er i år.