Danmark er det mest lukkede land: Se, hvordan grænserne åbner i resten af Europa

Ingen andre lande har åbnet grænserne til så få lande.

Den danske grænse ved Rødby, lørdag den 14. marts 2020, hvor statsminister Mette Frederiksen lukkede Danmarks grænser. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Danmark er blevet europamester i at holde grænserne lukket.

Mens det ene europæiske land efter det andet igen åbner eller planlægger at åbne grænserne for borgere fra andre EU- og Schengen-lande eller fra Storbritannien, forbliver de danske grænsebomme nemlig nede for alle andre end tyskere, nordmænd og islændinge.

Det gør Danmark til det mest restriktive og lukkede land i vores verdensdel.

Kun tre andre lande - Ungarn, Norge og Finland - har ligesom Danmark udvalgt nogle nabolande, hvis borgere må rejse frem og tilbage. Selv blandt dem er Danmark det land, der har åbnet grænserne fra færrest udenlandske borgere.

I Ungarn tager man eksempelvis imod borgere fra syv andre lande, i Finland fra seks andre lande - og der er ikke krav om et bestemt antal overnatninger, som regeringen i Danmark har bestemt.

En række europæiske lande har hver især lavet en risikovurdering af situationen rundt om i Europa og udelukker stadig blandt andre svenskere, briter og portugisere. Enkelte åbner gradvist over de næste par uger. Men størstedelen har åbnet grænserne fuldkommen for EU-, Schengen- eller UK-borgere eller gør det meget snart.

Den 1. juli åbner mange lande for alle EU-, Schengen- eller UK-borgere. På kortet herunder kan du se, hvilke lande der - efter 1. juli - har restriktioner for borgere fra de lande. Det skal bemærkes, at landende kan have ændret sine regler inden 1. juli.

- Danmark skiller sig noget ud ved at have en mere restriktiv holdning. Man har lavet en mere kontrolleret grænseåbning, der kun gælder nogle få lande, og så de her regler om, at man skal påvise, at man har booket et sommerhus eller hotel i seks dage, siger Lykke Friis, der er direktør for Tænketanken Europa til P1 Morgen.

- Det er der ingen andre lande, der opererer med, siger hun.

Lille dør på klem

Et flertal bestående af de borgerlige partier, Radikale Venstre og Alternativet har ad flere omgange forsøgt at presse regeringen til at åbne grænserne yderligere.

I sidste uge opfordrede også EU-kommissionen medlemslandene til at åbne alle unionens indre grænser 'hurtigst muligt', og det affødte en lille åbning fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

- Vi deler EU-kommissionens ønske om så hurtigt som muligt at komme tilbage til en normaltilstand, som vi havde før corona – herunder også, at der ikke er restriktioner for at tage ud og rejse, lød det fra Jeppe Kofod i programmet Spørg Borgen på DR1.

Han udelukkede heller ikke, at regeringens rejsevejledninger kunne ændre sig inden den 31. august, hvortil de nuværende regler gælder.

Regeringens argument for den restriktive genåbning er at sikre, at der ikke kommer coronasmitte ind i landet. Men smittetrykket i EU-landene er stort set ens på nuværende tidspunkt, siger EU-Kommissionen.

- Det argument, der er blevet brugt, er smittetrykket, og så siger Kommissionen, at nu er der sammenlignelige smittetryk, og så er argumentet for at opretholde grænsekontrollen jo røget væk. Men Kommissionen er godt klar over, at i sidste instans er det nationalstaternes kompetence at beslutte det her, siger hun.

Konsekvenser for Danmark

Det kan have konsekvenser for danskere, der ønsker at rejse til udlandet, hvis ikke regeringen åbner grænserne. Eksempelvis har lande som Frankrig og tidligere Tjekkiet og Slovenien haft regler om, at borgere fra lande, hvor grænsen har været lukket for dem, så omvendt heller ikke vil få adgang til deres lande, siger Lykke Friis.

- Så har nogle lande sagt, at hvis Danmark har den opfattelse, at det er så bekymringsværdigt med de rejser, hvorfor skal vi så have danskere hos os, siger hun.

Der er desuden konsekvenser for rejsebranchen og familier, der ønsker at ses, siger De Radikales udenrigsordfører Martin Lidegaard i P1 Morgen.

Han siger, at udenrigsministeriets rejsevejledninger er blevet 'politiserede' - altså baseret på politiske beslutninger i stedet for at basere sig på faglige vurderinger og indberetninger fra de enkelte landes ambassader og deres vurderinger af landets sikkerhed og sundhed.

- Jeg har indtryk af, at det er en politisk beslutning, man har taget, at man ikke ønsker, at danskere rejser ud, og nogen kommer til Danmark. Det havde jeg fuld forståelse for, da pandemien startede, og vi var i nødretstilstand, siger Martin Lidegaard (R).

- Men nu anbefaler Kommissionen at åbne. Så siger jeg; lad os se at komme i gang, så rejsevejledningerne bevarer deres troværdighed og ikke er politiserede, men igen baseres på de enkelte faglige skøn.