Claus Hjort: Vi kan ikke forbyde Huawei

Forsvarsministeren er dog åben for at kigge på lovgivningen.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) ser med stor alvorlighed på sagen om Huawei og det danske 5G-netværk. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Regeringen tager spørgsmålet om Huaweis rolle i opbygningen af TDC's kommende 5G-netværk meget alvorligt.

Det fastslog forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) gentagne gange på dagens åbne samråd om netop Huawei og dansk sikkerhedspolitik.

- Det er altså ikke nyt, at vi har haft opmærksomhed på Huawei og andre leverandører af teknologi til vores telesektor, og at vi løbende forsøger at tage de nødvendige og proportionelle forholdsregler, lød det fra ministeren.

- Vores opmærksomhed er på det seneste blevet skærpet.

På sikkerhedsmyndighedernes radar

Den britiske efterretningstjeneste, MI6, har advaret mod at samarbejde med netop Huawei, og tidligere har både Australien, USA og New Zealand valgt at opgive samarbejdet med det kinesiske selskab af frygt for spionage.

I Canada blev den kinesiske telegigants finansdirektør, Wanzhou Meng, anholdt 1. december sidste år. Hun blev anholdt med henblik på udlevering til USA, der mistænker hende for at have været med til at bryde USA's sanktioner mod Iran.

I begyndelsen af december sidste år, forklarede chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, til Jyllands-Posten, at meldingerne fra udlandet - herunder MI6 - havde gjort, at Huawei nu også var "på de danske sikkerhedsmyndigheders radar".

I 2013 indgik TDC en aftale med Huawei om, at den kinesiske televirksomhed skulle levere udstyret og stå for driften af mobilnetværket. Huawei har allerede været med til at opbygge 4G-netværket i Danmark og tester lige nu også 5G-netværket. TDC's nuværende kontrakt med Huawei udløber i 2020.

Arbejder på mulighed for indgreb

Claus Hjort Frederiksen deler bekymringen omkring Huawei. Samtidig slår han dog fast, at det er op til TDC at finde den rette leverendør, og at dansk lovgivning på nuværende tidspunkt ikke giver mulighed for at forbyde bestemte leverandører.

- Det kan da godt være, at vi skal se på lovgivningen, når vi nu får lejlighed til at samle erfaringerne på det her område. Det, vil jeg synes, er et fornuftigt skridt, lød det fra ministeren.

- Vi arbejder på mulighederne for indgreb og national screening af udenlandske investeringer i Danmark.

På nuværende tidspunkt giver lovgivningen Center For Cybersikkerhed mulighed for at følge processen tæt og for at få fuldt indblik i systemerne.

Herudover har centret en række kontrolredskaber. Det kan for eksempel være en sikring af, at personale med adgang til kritiske komponenter skal være sikkerhedsgodkendte, og at enhver adgang til systemerne bliver logget.

Ejerforhold er problematiske

En del af bekymringerne omkring Huawei skyldes kinesisk lovgivning, som pålægger virksomheder at hjælpe staten.

Derfor kan alle kinesiske virksomheder potentielt blive anvendt som et værktøj for den kinesiske stats strategiske mål, lød det fra Claus Hjort Frederiksen.

- De fleste større virksomheder som Huawei har tætte forbindelser til det politiske system og realiteten er, at Huawei er omgivet af nogle uigennemsigtige ejerforhold, forklarede han.

- Jeg er helt enig i, at det giver anledning til bekymring, og derfor har vi også et særligt fokus på den dynamik, der er mellem den kinesiske stat og kinesiske virksomheder som Huawei.