Hvem vidste hvad hvornår?
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) skal i dag klokken 13 på et åbent samråd svare på oppositionens spørgsmål i sagen om aflysningen af et Christiania-besøg, der kostede justitsminister Morten Bødskov posten.
Thorning og Statsministeriet er nu blandet ind i sagen, fordi det onsdag kom frem, at Statsministeriets departementchef, Christian Kettel Thomsen, kendte til en af Justitsministeriet konstrueret løgn om en gruppe politikeres besøg på Christiania.
Samrådet er ikke alene vigtigt, fordi sagen allerede har kostet en minister jobbet, men også fordi, at den gyldne regel, om at en minister skal give rigtige oplysninger til Folketinget, naturligvis også gælder statsministeren.
Derfor vil oppositionspartierne på samrådet afdække alle muligheder for, at statsministeren ikke hidtil har sagt alt, hvad hun og Statsministeriet har kendt til sagen.
En alvorlig sikkerhedstrussel
Morten Bødskov måtte forlade sin ministerpost før jul, fordi regeringens parlamentariske grundlag Enhedslisten ikke længere havde tillid til ham.
Bødskov havde givet forkerte oplysninger til Folketinget, fordi den officielle forklaring på et aflyst Christiania-besøg i første omgang gik på, at politidirektøren var blevet forhindret i at deltage.
Senere er det kommet frem, at der i følge PET var så alvorlig en sikkerhedstrussel i forbindelse med besøget, at man var nødt til at flytte det.
Enhedslisten er afgørende
På samrådet skal Helle Thorning-Schmidt især overbevise Enhedslisten om, at hun svarer fyldestgørende på alle spørgsmål.
Mens oppositionspartier som Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance selvfølgelig har en naturlig interesse i, at der ikke er tillid til Helle Thorning-Schmidt, så er det i sidste ende Enhedslisten, der som støtteparti kan frede statsministeren.
Inden samrådet får Enhedslisten svar på 15 skriftlige spørgsmål, der er stillet til Statsministeriet i sagen.
Du kan følge samrådet live på dr.dk kl.13.