Bryder borgfreden: Politikere vil have svar i terrorsag

Regeringen må komme med en redegørelse om Omar Abdel Hamid El-Hussein, mener flere politikere, der også har spørgsmål til myndighederne.

Hvad vidste myndighederne helt præcis om Omar Abdel Hamid El-Hussein? Det og flere andre spørgsmål skal besvares af regeringen i en redegørelse, mener flere politikere. (Foto: © (arkiv), Foto: Udleveret af Københavns Polti)

Politiet efterforsker fortsat weekendens terrorangreb i København, der kostede to personer livet og sårede fem betjente, men flere politikere stiller allerede nu spørgsmål til myndighederne.

Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, understreger, at politiet fortsat skal have ro til at foretage efterforskningen, men der er ikke desto mindre en række spørgsmål, der trænger sig på.

Det drejer sig blandt andet om, at Kriminalforsorgen havde sat Omar Abdel Hamid El-Hussein på en såkaldt "bekymringsliste", og at han dermed var på radaren hos Politiets Efterretningstjeneste (PET).

- Hvad er der sket, efter at man indleverede de her adfærdsbekymringer fra Kriminalforsorgen? Eller hvad er der ikke sket? Det er vigtigt at få svar på, så vi kan sikre, at vores systemer gør alt for at forhindre terror, siger Karsten Lauritzen.

- Man kan aldrig forhindre terror fuldstændig, slet ikke når der er tale om en ensom ulv, men vi skylder ofrene og deres familier at kigge på, om vi kan gøre noget bedre. Det er ikke noget blame game. Det er udelukkende en øvelse for at lære mest muligt af denne begivenhed, siger han.

Enhedslisten: Det handler ikke om at pege fingre

Venstre forventer desuden, at regeringen vil komme med en redegørelse til de politiske partier om forløbet op til, under og efter weekendens terrorangreb.

Det samme gør Enhedslisten og Dansk Folkeparti, og selvom retsordfører Pernille Skipper (EL) understreger, at det endnu er for tidligt at tage en politisk diskussion om, hvad der nu skal ske, så trænger spørgsmålene sig ikke desto mindre også på hos hende.

- Spørgsmålet er, om man har overset noget, eftersom man var klar over, at der var noget at være bekymret for, men åbenbart ikke har set, at han faktisk ville føre noget ud i livet, siger Pernille Skipper.

- Er der noget i vores processer, der kunne være bedre, så vi hurtigere kunne have opdaget og forhindret det? Det er nødvendige spørgsmål, som ikke handler om at pege fingre, men om at sørge for, at vi har de bedst mulige systemer til at opdage, hvis unge mennesker ikke bare er i gang med at få ekstreme holdninger, men også er ved at føre de holdninger ud i livet, siger hun.

Pernille Skipper understreger, at hun på nuværende tidspunkt ikke har indtryk af, at politiet eller andre myndigheder har begået nogen fejl.

- Tværtimod, men vi skal finde ud af, om vi kunne have gjort noget bedre eller anderledes, specielt taget i betragtning, at han faktisk stod på den her bekymringsliste fra Kriminalforsorgen og dermed var én, der blev holdt øje med af PET, siger Pernille Skipper.

DF: Har han været på genopdragelsesskole?

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, er enig. Han efterlyser ligesom både Venstre og Enhedslisten en redegørelse fra regeringen.

- Når vi lige har givet politiet ro til at efterforske sagen og finde alle detaljer frem, så er der selvfølgelig nogle spørgsmål, der rejser sig, også over for regeringen og justitsministeren. Hvad er årsagen til den formodede gerningsmands tidlige løsladelse fra fængslet, spørger Peter Skaarup.

Peter Skaarup er ligeledes interesseret i at høre nærmere fra både politiet, PET og Kriminalforsorgen om, hvad man helt præcis har vidst om Omar Abdel Hamid El-Hussein, og hvad man gør, når man i forvejen er opmærksom på en mulig radikaliseret person.

Andre spørgsmål trænger sig også på hos DF'eren.

- Har han været på genopdragelsesskole i Jordan, og hvad foretager man sig så i den sammenhæng? Der er mange spørgsmål, og de er vigtige at stille, så vi kan lære af dem i forhold til andre sager i fremtiden, siger Peter Skaarup.

S: Hver en sten bliver vendt

Men Venstre, Enhedslisten og Dansk Folkeparti behøver slet ikke at opfordre regeringen til at komme med en redegørelse om, hvad der skete op til, under og efter weekendens terrorangreb.

Den skal nok komme, når politiet har afsluttet sin efterforskning, siger Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen.

- Helle Thorning-Schmidt sagde meget klart på pressemødet i går, at vi kommer til at vende hver en sten i denne sag, når efterforskningen er færdig, og det gør vi selvfølgelig også, siger Trine Bramsen.

- Der er ingen, der kan være uenige i, at alle sten skal vendes og alle detaljer skal på bordet, og vi skal diskutere, om der er noget som helst sted, vi kan gøre anderledes eller bedre, og hvad vi gør i fremtiden for at sikre, at vi er blevet klogere, siger hun.

Trine Bramsen mener, at det er for tidligt, når politikere via medierne lægger pres på regeringen i denne sag.

- Der er i hvert fald nogle, der har meget travlt med at få et politisk efterspil, og det er mangel på respekt for de politifolk, der arbejder i højtryk på at kortlægge hændelsesforløbet og færdiggøre efterforskninger, siger Trine Bramsen.

- Vi skal nok få en politisk diskussion. Det er alle interesseret i, men det skal være med udgangspunkt i fakta og ikke gætterier, siger hun.