Brian Mikkelsen om boligskat: Slagsmål venter efter 2025

Erhvervs- og vækstministeren erkender, at det fortsat er uklart, om mange boligejere efter 2025 vil opleve store stigninger i deres boligskat

Tryghed for boligejerne. Det var budskabet fra regeringen og forligspartierne, da de forleden præsenterede den længe ventede aftale om en ny model for boligbeskatning i Danmark.

Særligt himmelflugten på grundskylden for boligejere har været omdrejningspunktet for den nye boligskataftale, der frem mod 2025 giver 19,2 milliarder kroner i skattelettelser til boligejerne.

Men lige netop grundskylden kan ifølge kritikere meget vel komme til at koste boligejere i kommunerne omkring de store byer dyrt efter 2025.

- Grundlæggende har vi haft et system, der har skabt enorme skævheder, og nu rydder man så op - formentlig over 20 år. Men der er en detalje, som står på en af de sidste sider. Nemlig det, der hedder kommunal udligning, siger Arne Ullum, chefredaktør på onlinemediet Dk Økonomi.

Indtil 2025 er udligningssystemet - hvor kommuner med et stort beskatningsgrundlag og store grundværdier sender penge til kommuner, der omvendt har et lille beskatningsgrundlag - sat i bero.

Men når systemet igen træder i kraft efter 2025, så skal særligt hovedstadskommunerne af med rigtig mange penge, og så vil de være nødt til at hæve grundskylden, mener Arne Ullum.

-Lur mig, om de ikke hæver grundskylden, der på det tidspunkt vil være én af de laveste i landet. Hvor skulle de ellers finde pengene henne? Det vil jeg gerne spørge Brian Mikkelsen om, siger chefredaktøren med henvisning til den konservative erhvervs- og vækstminister.

Uklart hvad der sker om otte år

Det kan ministeren dog ikke svare klart på.

- Hvad sker der om otte år? Lige nu kan vi sige, at kommunerne er fredet frem til 2025. Ellers så skulle de udligne, sådan er reglerne. Men det står i aftalen, at man skal vurdere det igen i 2025, og så må vi jo se på konsekvenserne af de ændrede boligskatter kommunerne imellem, siger Brian Mikkelsen.

Efter 2025 lægges der i boligbeskatningsaftalen op til gradvist at indfase udligningen af de kommunale forskelle i det nye beskatningsgrundlag.

Men ifølge ministeren er det for tidligt at sige, hvordan aftalen efter 2025 kommer til at se ud.

- Vores indgang til forhandlingerne om udligningssystemet efter 2025 vil være, at boligpriserne ikke skal have nogen effekt i forhold til udligning, siger Brian Mikkelsen og fortsætter:

- Men der vil være slagsmål i alle partier – inklusiv mit eget. Hvor mange penge skal vest på eller østpå?

Borgmester: Bombe under hovedstadskommunerne

For borgmester Jens Ive (V) i Rudersdal er spørgsmålet om stigende boligskatter slet ikke så hypotetisk. For med den udligning, der lægges op til efter 2025, så er det helt konkret, at de på sigt kommer til at sende millioner af kroner vestpå, forklarer borgmesteren.

- Kredsen af borgmestre i hovedstadskommunerne har i dag siddet og diskuteret, at det her med den kommende udligningsreform er en bombe under hovedstadskommunerne. Der er jo ikke nogen overudligningsbeskyttelse, og så kan vi komme i en situation, hvor vi skal betale mere ud i landet, end det vi får i forøgede indtægter i grundskyld fordi du kan få en beskatning, der er højere en 100 procent, og det er jo helt grotesk, siger Jens Ive.

Se hele udsendelsen af Debatten på DR2 med Clement Kjersgaard, når han spørger: Er den nye boligaftale retfærdig?

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:58ffc9a76187a414a049582b