Det var en glad statsminister, der i går offentliggjorde, at Danmark vil lave en fælles forsknings- og udviklingsfond, som skal bruges i kampen mod covid-19 samt give en mulighed for at producere flere coronavacciner sammen med Østrig og Israel.
Men glæden rækker ikke ind på Christiansborg.
Her er det svært at vriste et smil ud af samarbejdspartnerne i rød blok eller oppositionsleder Jakob Ellemann-Jensen. De har svært ved at forstå, hvorfor Mette Frederiksen prioriterede en rejse til Israel over de nationale genåbningsforhandlinger – og hvorfor mødet ikke kunne holdes digitalt.
- Det her vaccinesamarbejde er et, der skal bruges i fremtiden. Men her og nu har vi jo en diskussion om genåbningen af Danmark, og jeg forstår simpelthen ikke, at statsministeren har valgt at rive en hel uge ud af kalenderen for at drage til Israel og drøfte den her aftale.
- Vi har altså noget, der haster rimelig meget herhjemme. Det vælger statsministeren at vende ryggen til. Det er jeg ret uforstående over for, siger Venstres formand.
Ellemann: Behøvede det være lige nu?
Jakob Ellemann-Jensen er en af de partiledere, der har nået at forhandle genåbningsplanerne med statsministeren tidligere på ugen, men alle partier skal en tur forbi statsministerens kontor, før hun vil konkludere på, hvad der kan genåbne.
Det sker først i løbet af de kommende uger, da statsministeren efter sin hjemkomst fra Israel nu skal i karantæne frem til i hvert fald mandag.
Jakob Ellemann, du siger, det er uforståeligt, hun tager en uge ud af kalenderen, men der er også det længere perspektiv. Er det ikke en fin prioritering?
- Jeg tror, det er rigtig fornuftigt at lave det samarbejde, men det behøver ikke være lige nu. Altså lige nu sidder vi og forhandler genåbningen af Danmark, så danskerne kan få et perspektiv. Vi er en 3-4 partiledere, der har fået lov til at troppe op hos statsministeren. Så bliver det hele ligesom smidt på gulvet, og så styrter hun til Israel. Det er den timing, jeg synes er besynderlig.
Er det ikke et vilkår som statsminister, at man både skal se på, hvad der sker nu, men også skal have de langsigtede briller på?
- Jo, det skal man. Det er derfor statsministeren ikke er alene, men har et kollektiv. Det er derfor, det er en regering. Det er derfor, der er andre ministre, der indtil videre har passet forhandlingerne om genåbning. Nu skal alt så ligge hos statsministeren igen. Der er åbenbart ikke andre, der kan finde ud af noget som helst, siger Jakob Ellemann-Jensen.
Radikale: Ubegribeligt
I rød blok er der også hovedrysten. Radikale Venstres udenrigsordfører Martin Lidegaard, der tillige er formand for Udenrigsudvalget, ”begriber simpelthen ikke”, at Mette Frederiksen fysisk rejste til Israel.
- Hun kunne have opnået de samme ting ved et virtuelt møde uden at skulle have blandet sig i den israelske valgkamp, uden at have sendt et kedeligt signal til resten af Europa og uden at forsinke forhandlngerne om genåbningen af Danmark.
Heller ikke i Enhedslisten er der mange klapsalver til statsministeren. Sundhedsordfører Peder Hvelplund lægger dog vægt på sikkerheden i et sådant samarbejde.
- Israel er en kontroversiel samarbejdspartner. Det er et land, der ikke sikrer sig at vaccinere den del af befolkningen i de besatte områder, som Israel har besat på Vestbredden og i Gaza.
- Samtidig har man også indledt et vaccinesamarbejde med Pfizer, hvor man systematisk udleverer borgernes sundhedsdata til Pfizer som betingelse for at kunne vaccinere.
Mette Frederiksen afviser ikke brug af sundhedsdata
På et pressemøde i aftes svarede Mette Frederiksen på kritikken. Dels af den israelske model, hvor borgernes sundhedsdata handles for adgangen til hurtigere vaccine. Her svarede statsministeren:
- Det er ikke noget, man bare står og gør på det ene ben på vej ud af Israel. Det skal man først tænke rigtig godt igennem, sagde hun.
Hvorfor er det så vigtigt at være her rent fysisk?
- Vi skal være meget tilbageholdende med at rejse under corona. Det har jeg også selv været. Det her samarbejde, vurderer jeg, er helt nødvendigt for Danmark. Det at få etableret et stærkere samarbejde på vaccineområdet kan blive meget bestemmende for, hvordan vi klarer pandemien i årene frem.
Også spørgsmålet om, hvorvidt hun lod sig udnytte i den israelske valgkamp, afviste hun.
- At der er valgkamp i et land, vi arbejder sammen med, det er et vilkår i et demokrati. Vi står i et demokrati her. Israel er verdensmestre i vacciner.
Se hvad Mette Frederiksen sagde om et samarbejde med Israel på pressemødet i går aftes herunder.