Bramsen taler om spion-sag: Derfor sendte jeg FE-toppen hjem

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) understreger, at der endnu ikke er sket fyringer i hemmelig skandale-sag.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) var onsdag i samråd om FE-sagen. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

De ansvarlige i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) skulle ikke undersøge sig selv. Derfor sendte forsvarsminister Trine Bramsen (S) en stribe topfolk fra FE hjem kort efter, at hun var blevet underrettet om en mulig skandale-sag hos den militære spiontjeneste.

Det kom frem onsdag i et samråd hos Folketingets forsvarsudvalg. Det var samtidig første gang, at forsvarsministeren udtalte sig offentligt om sagen.

- Jeg må meget klart sige, at der ikke er nogen, der er fyret i denne sag. Der er sket hjemsendelser, så de pågældende medarbejdere, der har haft med sagen at gøre, ikke selv skal håndtere de spørgsmål, der er rejst af tilsynet, sagde forsvarsminister Trine Bramsen, der samtidig åbnede for, at en eller flere af de hjemsendte kan vende tilbage på arbejde.

Blandt andet er FE-chef Lars Findsen samt tjenestens sektorchef for indhentning blandt de hjemsendte.

- Jeg har været omhyggelig med at slå fast, at de er hjemsendt indtil videre. Det er vigtigt, at det løbende vurderes, om hjemsendelser er nødvendige eller de kan udføre andet arbejde, sagde Trine Bramsen.

Tilsyn afleverede undersøgelse

Sagen om mulige lovbrud hos FE kom frem, efter Tilsynet med Efterretningstjenesterne i slutningen af august afleverede en undersøgelse på ministerens bord.

Samtidig udsendte det uvildige tilsyn en pressemeddelelse. Trine Bramsen har siden fået kritik for sin håndtering af sagen, der ifølge Venstre og Nye Borgerlige har medvirket til, at følsomme statshemmeligheder er blevet afsløret.

Blandt andet var det på 'et meget tyndt grundlag', da hun hjemsendte FE-lederne, lød beskyldningen fra Venstre under dagens samråd.

- Jeg mener, at man som minister skal handle, når der foregår noget, der ikke bør foregå. Derfor mener jeg ikke, at jeg kunne sidde en så klar kritik overhørig, forklarede Trine Bramsen om hjemsendelserne.

Undersøgelse er første af sin art

Forsvarsministeren har forsikret, at mistankerne mod FE skal undersøges til bunds. Under samrådet kom det frem, at det har været nødvendigt at opfinde en helt særlig slags undersøgelses-format til formålet, der aldrig er set før. På grund af sagens mange hemmeligt-stemplede dokumenter.

-Det kræver et helt nyt format, som vi ikke har i dag. Derfor er der blevet arbejdet intensivt med at tilrettelægge et undersøgesesformat, der kan rumme det, sagde ministeren.

Justitsministeriet står for undersøgelsen, der blandt andet skal resultere i en række konkrete anbefalinger til fremtiden.