Den amerikanske flygigant Boeing har kun et kampfly med i konkurrencen om at vinde den danske milliardordre på nye kampfly.
Det slår forsvarsminister Peter Christensen (V) nu fast.
- Jeg har svaret, at de kun har meldt ét fly ind, siger Peter Christensen.
Tvivlen opstod, efter flere medier bragte et interview med Boeings topchef Tom Bell, som var citeret for at sige, at Boeing havde to kampfly med i den danske kampflykonkurrence; en et-sædet udgave af F18 Super Hornet og en to-sædet udgave.
DR Nyheder skrev torsdag morgen, efter at have talt med Boeings danske repræsentant, at de Radikale og SF på baggrund af de udtalelser vil have en redegørelse fra forsvarsministeren om, hvilke kampfly der reelt er med i den danske konkurrence.
Men nu præciserer Boeing og forklarer, at de kun har ét kampfly med i den danske konkurrence.
- Jeg har ikke sagt, at både vores et-sædede fly og vores to-sædede fly bliver evalueret og overvejet som kandidat i den danske konkurrence, siger Tom Bell nu i en skriftlig kommentar til DR Nyheder.
Tom Bell og Boeing holder dog fast i, at kampflykontoret under Forsvarsministeriet, der lige nu sidder og evaluerer kandidaterne fra Boeing, Airbus og Lockheed Martin, har informationerne om begge Boeings kampfly, og at Danmark frit kan vælge mellem Boeings to udgaver af F18 Super Hornet.
- Vi arbejder sammen med US Navy om at kunne levere en hvilken som helst kombination af de to modeller, som Danmark føler bedst passer til deres behov, siger Tom Bell.
Få uger til indstilling af kampfly
Forsvarsministeriet har dog slået fast, at man kun har evalueret den to-sædede version.
Om få uger forventes kampflykontoret under Forsvarsministeriet sammen med regeringen at præsentere deres indstilling til, hvilket kampfly der skal afløse de danske F16-jagere.
Indtil da opfordrer forsvarsminister Peter Christensen de politiske partier til at bevare tålmodigheden.
- Nu har processen med at forberede og analysere de tre kandidater stået på i over to et halvt år, og nu håber jeg, at Folketinget også lige kan vente de sidste uger, til vi fremlægger det, så vi kan tage en god debat på baggrund af fakta, siger forsvarsministeren.
I disse uger kæmper regeringen netop med at finde en løsning på finansieringen af de nye kampfly, der kan komme til at koste op mod 30 milliarder kroner i indkøbspris.
Beløbet er så stort, at investeringen er en af faktorerne i den økonomiske 2025-plan, som regeringen har bebudet i sensommeren.
Ambitionen er, at forsvarsministeren i maj kan fremlægge et samlet udspil med både valg af flytype, antal fly og finansiering.