Blå partier skyder Mette Frederiksens regeringspapir ned: Nu bliver det dyrt at være dansker

Mette Frederiksen glemmer at forklare, hvordan regningen skal betales, lyder kritikken fra blå blok.

Mette Frederiksen fra Socialdemokratiet efter de afsluttede regeringsforhandlinger i Landstingssalen på Christiansborg, tirsdag 25. juni 2019.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Der skal indføres minimumsnormeringer i daginstitutionerne, Danmark skal reducere udslippet af drivhusgasser med 70 procent i forhold til niveauet i 1990, og et stop af de årlige nedskæringer på uddannelser.

Det er ikke billige løsninger, som fremgår af den fælles politiske forståelse, som Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og De Radikale sent i aftes præsenterede, og som nu gør, at Mette Frederiksen (S) bliver statsminister.

Hvor pengene skal findes, står mindre klart, og det kritiseres skarpt af partierne i blå blok.

Venstre: Det er en ønskeseddel fra de røde partier

Venstres politiske ordfører Britt Bager, der her ses sammen med afgående statsminister Lars Løkke Rasmussen og gruppeformand Karen Ellemann, kalder den politiske forståelse for en ønskeseddel fra de røde partier. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Hos det snart forhenværende statsministerparti Venstre er der dog også plads til at lykønske den kommende regering med at blive enig med støttepartierne, forklarer politisk ordfører Britt Bager.

Der er dog et stort men.

- Det er bekymrende, at resultatet efter 20 dages forhandlinger er så ufinansieret og ukonkret, som det her. Jeg betragter det her som en lang ønskeliste, men det er en mangelvare, at de ikke kan finde finansiering på noget af det, og at de ikke kan blive konkret på det, siger hun.

Det bekymrer særligt Britt Bager, at partierne vil gennemføre målrettede skattestigninger ved for eksempel at "tilbagerulle lempelsen af bo- og gaveafgiften for virksomhedsarvinger", som det fremgår af papiret.

"Retfærdig retning for Danmark"

- For at vi kan have råd til at investere i kernevelfærd er det nødvendigt, at der er gode rammebetingelser for virksomhederne, så de kan blive ved med at vækste og skabe arbejdspladser. Det er hele forudsætningen for, at man kan investere i velfærd, og det ser jeg simpelthen ikke i det her papir fra de røde partier, siger han.

- Tværtimod. Det eneste, jeg kan se, er, at man vil sætte skatterne op og gøre det dyrere at være dansker. Det synes vi i Venstre ikke er god ansvarlig politik.

Selvom der altså ikke er bifald fra Britt Bager, der også ser kritisk på lempelserne på udlændingeområdet, så er der også områder, hvor hun godt kunne se Venstre samarbejde med en ny regering.

- Tonerne på det grønne område, den grønne omstilling og med at opnormere normeringerne i daginstitutionerne er noget, som vi løbende har gjort de sidste fire år, og det vil vi selvfølgelig også bakke op om fremadrettet, men det kræver, at der anvises en finansiering, siger hun.

Thulesen Dahl: Kan mindske tilliden til politikerne

"Man har skrevet noget ud af det blå for at leve op til løfterne, og så må man tage regningen ved kasseapperatet på et senere tidspunkt og se, om man kan betale," siger Kristian Thulesen Dahl (DF) om finansieringen af den fælles forståelse for en ny regering. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl mener, at de fire partier primært haft fokus på at få vist deres vælgere, at deres løfter nu også bliver til noget.

Det drejer sig blandt andet om SF's minimumsnormeringer og den samlede klimapagt, der ville have bundet Mette Frederiksen til at reducere udslippet af drivhusgasser med 70 procent i 2030 sammenlignet med niveauet i 1990.

- Den nemmeste del af gildet er at pege på, hvilke retter, man gerne vil have, mens det svære er, om man har penge i pungen, når man skal op til kassen og betale til sidst. Det har de så valgt at skubbe foran sig, siger han.

Derfor forudser Kristian Thulesen Dahl, at danskerne kan se frem til at betale regningen for løfterne af egen pung i form af stigende skatter og flere afgifter. Og det vil ramme partierne som en boomerang.

- Mette Frederiksen gjorde meget ud af i sin præsentation, at der var helliget et helt afsnit i teksten til, hvordan man får skabt større tillid mellem politikerne og befolkningen, forklarer han.

- Men hvis ikke man er ærlig omkring, at vi har en masse ting, vi gerne vil og sådan vil vi betale det, men regningen kommer dumpende som en overraskelse for danskerne senere, så er det vel ikke lige præcis det, som skaber grobunden for en større tillid mellem politikere og befolkning. Så de risikerer jo at spænde ben for et af deres egne helt store opsatte mål ved at gøre det på den her måde

Konservative: Måske de skulle have brugt en uge ekstra

"Der er masser af fine elementer i det her forståelsespapir, men der er også mange løse hensigtserklæringer og løfter, som der overhovedet ikke er angivet finansiering til. Det gør mig bekymret, for jeg frygter, at skatterne kommer til at stige", siger politisk ordfører for De Konservative Mette Abildgaard. (Foto: © Sofie Mathiassen, Scanpix)

De Konservatives politiske ordfører Mette Abildgaard er tilfreds med, at det nu ser ud til, at Danmark får en ny regering.

- På sin vis håber jeg jo det bedste for den nye regering, for det er jo også Danmarks bedste. Men jeg må også være ærlig og sige, at der er meget, jeg bliver bekymret over, når jeg ser det her forståelsespapir, forklarer hun.

- Man har brugt 20 dage på at nå frem til de her 18 sider, som rummer et hav af udgiftskrævende forslag. Man skulle måske have investeret en uge ekstra i forhandlingslokalet for også at finde finansieringen.

Mette Abildgaard forklarer, at hun ikke havde forventet en masse udregninger og bud på, hvordan den nye retning skal finansieres krone til krone.

- Men når man stiller danskerne i udsigt, at de får minimumsnormeringer, at besparelserne på uddannelser bliver rullet tilbage, flere penge til ældrepleje og så videre, så synes jeg faktisk også, det ville være fair at pege på, hvor bare nogle af pengene skal komme fra.

De Konservative vil dog gerne samarbejde med den nye regering og særligt på det grønne område. Her vil partiet kunne være med til at sikre, at det danske udslip reduceres markant, uden at det betyder en masse nye skatter og afgifter.

LA: Spændende at man allerede er klar til første løftebrud

I Liberal Alliance har den nyudnævnte politiske leder Alex Vanopslagh svært ved at se, at der skulle være tale om en retfærdig retning for Danmark, som forståelsespapiret giver indtryk af.

- Det her forståelsespapir skriger langt væk af, at det bliver dyrere at være dansker, at have et arbejde og at spare op til pension. Samtidig lægger det også op til at kigge på kontanthjælpsloftet og give flere penge til folk, der er uden for arbejdsmarkedet. Så hvis man går op i retfærdighed for folk, der har et arbejde, så er det bestemt ikke nogen retfærdig retning, og det ærgrer jeg mig over, siger han.

Ligesom de øvrige borgerlige partier ser han forståelsespapiret som en lang ønskeseddel, som der efterfølgende må findes finansiering for.

Og her havde han gerne set et bud på en økonomisk ansvarlig politik, som særligt de Radikale har slået på tromme for.

Samtidig slår han dog fast, at Liberal Alliance er villig til at samarbejde med den kommende regering, og i forståelsespapirerne er der da også lyspunkter, som han ser det.

- Det er blandt andet spændende, at man allerede er klar til det første løftebrud ved at åbne op for udenlandsk arbejdskraft. Det, synes jeg egentlig, er en god ide. At det så virker til at være en helt igennem utroligt bureaukratisk ordning, hvor fagbevægelsen skal ind og godkende, og der skal være en bureaukratisk evalueringsproces, synes jeg er ærgerligt, men der er da nogle gode takter i, at man har ændret position på det område,

- Jeg hæfter mig da også ved, at man anerkender, at man skal finde finansieringen og man er nødt til at lave nogle reformer. Hvordan det så lige harmonerer med, at de reformer på ingen måde må betyde skattelettelser eller øge uligheden – jeg har svært ved at se, hvordan det kan forenes med virkeligheden, men jeg følger spændt med.

Mette Frederiksen (S) går i dag klokken 14.30 til Dronningen for at meddele, at hun kan danne regering. Det kan du følge i vores liveblog på dr.dk eller på DR1 fra klokken 12.55.