Forhandlingerne om et indgreb mod ejendomsinvestorer som den udenlandske kapitalfond Blackstone tager nu en højst opsigtsvækkende drejning.
Tidligere i dag kastede regeringen med boligminister Kaare Dybvad (S) i spidsen håndklædet i ringen og erklærede, at forhandlingerne var indstillet. Forhandlinger, der har været langvarige, tekniske og brolagt med bekymringer om, hvorvidt et indgreb også ville påvirke andelsboligejerne.
Men forhandlingerne er ikke helt skrinlagt.
Her til eftermiddag mødes De Radikale, Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige så for at samle stumperne fra forhandlingerne op.
Det oplyser partierne i en fælles pressemeddelelse, alt imens de røde partier har travlt med at angribe De Radikale for at have ødelagt forhandlingerne.
- Vi skal ikke sætte en karensperiode på syv år. Men stort set alt andet er vi enige om. Så jeg regner med, at vi kan lande en aftale med de andre partier, som gider tale et ansvar.
- Det var det sidste, vi diskuterede. Det var der ikke enighed om. Så sagde jeg, at alle skulle bøje sig mod hinanden, siger Jens Rohde til DR.
Et umage par af blå partier og Jens Rohde
Hvorvidt de blå partier kan finde fælles fodslag i spørgsmålet, er selvsagt noget uklart al den stund, at partierne har vidt forskellige interesser.
Sammenbruddet i regeringens forhandlinger er primært båret af en uenighed om det såkaldte "spekulantstop," som boligministeren har døbt det.
Forslaget går på, at der skal gå mindst syv år fra en udlejer køber en ejendom, til udlejeren kan hæve huslejen efter boligreguleringslovens paragraf 5, stk. 2.
Karensperioden på de syv år skal gøre det mindre attraktivt for udenlanske investorer at opkøbe ejendomme, renovere dem og score en hurtig gevinst.
Regeringen spillede oprindeligt ud med en periode på ti år, men før jul måtte den skrue ned for ambitionerne og foreslå syv år, fordi der simpelthen ikke var et flertal for en tiårig periode.
Heller ikke de syv år kunne regeringen altså finde 90 mandater bag.
Dansk Folkepartis boligordfører, Mette Hjermind Dencker, siger, at partiet ikke har forladt forhandlingerne.
- Det er ministeren, der fralægger sig ansvaret her, siger hun.
Venstres boligordfører, Heidi Bank, angriber regeringen for ikke at være kompromisvillige i forhandlingerne.
- Jeg er meget ærgerlig over, at den socialdemokratiske boligminister ikke har vist villighed og evne til at indgå en aftale, der skal sikre lejerne. Ministeren har simpelthen ikke magtet opgaven med at finde et flertal.
- For Venstre er det helt afgørende, at vi får lavet en aftale, der sikrer, at lejerne ikke kommer i klemme. Og at det sker samtidig med, at det ikke går ud over andelsbolighavernes økonomi. Det har ministeren ikke ønsket at være med til, siger Heidi Bank.
Du kan høre boligminister Kaare Dybvads forklaring på sammenbruddet i videoen herunder. Artiklen forsætter under videoen.
Spekulantperiode er den store knast
De udenlandske kapitalfondes indtog på det danske - og særligt det københavnske - ejendomsmarked har længe været en rød klud i ansigtet på de røde partier på Christiansborg.
Kapitalfondene er blevet anklaget for at spekulere i at istandsætte ejendomme med lynets hast for at kunne sætte huslejen fri og langt højere end tidligere for at score en hurtig profit.
Det store spørgsmål, som nu svæver henover Christiansborg, er så, hvor lang en periode de borgerlige partier kan finde fælles fodslag om. Selv hvis de bliver enige på det spørgsmål, kan det blive svært at få enderne til at mødes.
Partierne har dog inviteret alle andre partier, "der ønsker at tage ansvar for boligområdet," skriver de i den fælles pressemeddelelse.
Klart står det dog, at Liberal Alliance næppe bliver en del af de blå forhandlinger. Partiet anerkender ikke, at der er et problem med udenlandske ejendomsinvestorer.
Men selv uden tidligere boligminister Ole Birk Olesen (LA) ved bordet, kan konstellationen bestående af de øvrige borgerlige partier og De Radikale tælle til 91 mandater. Hvis detaltså kan blive enige.