Blå blok savner håndværkerfradrag og job i finanslovsudspil

Det er for uambitiøst, når regeringen ikke forsøger at skabe job, men blot forventer, at konjunkturene skaber flere arbejdspladser, mener V og K.

Mike Legarth fra de Konservative er uforstående overfor, at SR-regeringen ikke vil forlænge Boligjobordningen, der ifølge ham, ville kunne skabe flere job i det private erhvervsliv. (Foto: © Marie Hald, Scanpix)

Regeringen forudser, at der vil komme 21.000 flere i arbejde i 2014 og 22.000 i 2015, fordi den økonomiske krise er på retur.

Men SR-regeringen lægger med finansloven ikke op til nye initiativer, der kan skabe flere job, og det møder skarp kritik fra den borgerlige fløj.

- Det er dybt skuffende, at der er ikke et eneste nyt initiativ til privat jobskabelse. Hvis der blev skabt flere job i det private erhvervsliv, så kunne det være med til at skabe det opsving, vi alle går og venter på, siger Mike Legarth, der er finansordfører i Konservative.

Finansminister Bjarne Corydon (S) fremlagde tirsdag formiddag regeringens udspil til finansloven,som blandt andet indeholder fem milliarder kroner til mere lighed i sundhed og penge til at forhøje fradraget for fagforeningskontingenter.

I følge adskillige politiske kommentatorer lægger regeringen op til en finanslov med røde stemmer, men Corydon understreger, at alle partier naturligvis skal forbi til forhandling.

Boligjobordningen kunne hjælpe

Lige nu giver håndværkerfradraget, også kendt som boligjobordningen, mulighed for, at man som ejer, lejer eller andelshaver af en bolig kan få tilskud til reparationer og rengøring.

Ordningen udløber ved årets udgang, og men den vil man i blå blok forlænge.

- Private arbejdspladser er jo forudsætningen for et stærkt velfærdssamfund. Derfor er det ærgerligt, at regeringen lægger op til at afskaffe den succesfulde boligjobordning, der ifølge Dansk Byggeri skaber 5.000 arbejdspladser, og som har givet tusindvis af danskere mulighed for at få udført reparationer eller få gjort rent i deres hjem, siger Venstres finansordfører, Peter Christensen.

Ordningen dækker lønudgifter til håndværkere og blev oprindeligt indført i 2011. Oprindeligt var det meningen, at den skulle være udløbet i 2012, men den blev forlænget til at gælde til årets udgang.

- En forlængelse af boligjobordningen ville have kunnet skabe job i den private sektor især i de små og mindre håndværksvirksomheder. Det er uforståeligt, at de ikke vil forlænge den ordning.

Problematisk med stort underskud

Det offentlige underskud vil i 2015 være på 3 procent af vores BNP - svarende til 60 milliarder kroner, og at SR-regeringen øger statsunderskuddet er ikke ansvarligt, mener både V og K.

- Det er meget bekymrende, at regeringen øger underskuddet, så vi når helt til grænsen af, hvad EU tillader. Det er ganske enkelt forkert at gældsætte Danmark i så stort et omfang bare for at dele gaver ud til fagbevægelsen, SF og Enhedslisten i et valgår, siger Peter Christensen.

Og det bliver bakket op af Mike Legarth.

- Det er direkte uansvarligt. Der er ingen margen og ingen plads til uforudsete udgifter, når de spænder buen så hårdt, siger han.

S afviser kritikken

Den borgerlige kritik er opfundet til lejligheden, mener Jesper Petersen, der er finansordfører i Socialdemokraterne. For SR-regeringens politik vil nemlig både skabe private arbejdspladser, og det offentlige underskud var langt større under Lars Løkkes ledelse.

- Der kom 20.000 flere i arbejde sidste år, og antallet vil stige de næste år. De arbejdspladser er et resultat regeringens politik, så de borgerliges kritik klinger hult, siger han.

Boligjobordningen har været god for det danske erhvervsliv under den økonomiske krise, men Jesper Petersen mener ikke, at der er behov for ordningen længere.

- Det er en dyr måde at skabe arbejdspladser på i det private erhvervsliv. Vi mener, der er bedre og billigere måder at skabe arbejdspladser på, siger han og understreger, at Boligjobordningen kan blive aktuel, hvis Danmark igen skulle komme i en økonomisk krisesituation.