Besparelser på beredskab bekymrer efter terrorangreb

At spare 300 millioner kroner på beredskabet svarer til at opsige Danmarks ulykkesforsikring, lyder kritik.

(Foto: © Søren Juul Baunsgaard, DR Midt & Vest)

Få uger efter terrorangrebet i København advarer flere centrale aktører nu mod at gennemføre besparelser for 300 millioner kroner på det danske redningsberedskab.

Danmark risikerer nemlig at være dårligt rustet, hvis et stort terrorangreb rammer i fremtiden, lyder advarslen fra blandt andet Sund & Bælt, der er ansvarlige for Storebæltsforbindelsen, skriver Berlingske.

- Jeg er bekymret for, at den dag, der sker noget på Storebælt, så er beredskabet ikke længere tilstrækkeligt eller hurtigt nok, fordi det er beskåret så kraftigt, siger administrerende direktør i Sund & Bælt, Leo Larsen, til avisen.

Han kalder det uforsvarligt at skære i beredskabet i en tid, hvor terrortruslen vokser.

Det kommunale og statslige beredskab skal gennemføre besparelser for i alt 300 millioner kroner over de kommende år. Det blev blandt andet aftalt i forbindelse med sidste års kommunalforhandlinger.

Konsekvensen bliver, at landets 87 beredskaber skal sammenlægges til 20 større enheder.

Skæres på statsligt beredskab

Derudover betyder vækstaftalen fra sidste år mellem regeringen, Venstre og Dansk Folkeparti, at der skal skæres 125 millioner kroner på det statslige beredskab, som er de myndigheder, der bliver sat ind ved mere komplicerede og omfattede redningsopgaver.

- Dét, Danmark var vidne til for nogle uger siden, var en relativt ukompliceret terrorhændelse. Hvis terroren bliver gennemført med bomber, som vi har set det i Madrid, London og Oslo, er det vigtigt, at vi har et beredskab, der kan afbøde konsekvenserne.

- Skærer vi ned, svarer det til, at vi har opsagt Danmarks ulykkesforsikring, siger Preben Bonnén fra den uafhængige organisation Forum for Samfundets Beredskab til Berlingske.

På Christiansborg arbejder Enhedslisten på et beslutningsforslag, der skal rulle besparelserne tilbage. Også Venstre og De Konservative er klar til diskutere prioriteringen. Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) ønsker ikke at kommentere sagen over for Berlingske.

Socialdemokraternes forsvarsordfører, Annette Lind, siger dog, at der skal laves en tilpasning af besparelserne.

/ritzau/