Beskæftigelsesminister om seniorpension - det ene ben i regeringens slagnummer: 'Du skal være syg. Meget syg'

Seniorpensionen skal hjælpe dem, der ikke når at arbejde 42 år, før de fylder 61.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) fik ordet både da socialdemokraterne i dag holdt sommergruppemøde og i går, da den store Arne-plan blev præsenteret. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Titlen på regeringens helt store slagnummer, der blev præsenteret i går, lyder: 'Ny ret til tidlig pension - værdig tilbagetrækning for alle'.

Og ifølge statsminister Mette Frederiksen (S) skal den bestå af to elementer. Det første er en reel rettighed for dem, der har været tilstrækkelig længe på arbejdsmarkedet.

Det andet er seniorpensionen - en ordning, regeringen har arvet fra den borgerlige regering, men som kræver, at man ifølge en lægefaglig vurdering ikke kan arbejde mere end 15 timer om ugen.

Men i dag beskriver beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) muligheden for at trække sig tilbage på seniorpension på en måde, der ikke lyder helt værdig.

- Kriterierne er jo, at man skal være syg - og man skal også være meget syg endda - og have en meget lille restarbejdsevne, siger han.

I den model, regeringen har lagt frem ('Arne-pensionen', opkaldt efter bryggeriarbejderen fra Socialdemokratiets kampagne, red.), kommer alle, der er begyndt at arbejde som 20-årig eller senere, til at forlade sig på seniorpensionsordningen, hvis de vil stoppe før folkepensionsalderen.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) stod ved siden af statsminister Mette Frederiksen, da regeringen i går præsenterede en ny ret til tidlig pension. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Men, siger Peter Hummelgaard om den stadig relativt nye seniorordning:

- Det, vi også kan se med seniorpensionen er, at der er stort set ikke nogle, der trækker sig fra arbejdsmarkedet på den ordning.

'Inden man ikke kan mere'

Mens man på den nye pensionsordning, regeringen foreslår til dem, der har været længst tid på arbejdsmarkedet, kan få ret til at lægge murerskeen eller hårnettet fra sig op til tre år før folkepensionsalderen, kan man kun med en læges ord for det gå på seniorpension seks år inden folkepensionsalderen. Ydelsen er desuden højere ï seniorpensionen end i den nye ret til tidlig pensions-ordning til folk som Arne, bryggeriarbejderen.

I videoen kan du se, hvad beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) siger om seniorpensionen, der altså er det ene ben i regeringens plan for at hjælpe nedslidte.

- Det er med til at gribe mange, hvad enten de er fysisk eller psykisk nedslidte, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

- Det, vi så også har foreslået med den anden ordning i går, er, at man skal have en mulighed for at trække sig tilbage, inden man bliver så syg, at man slet ikke kan mere, fortsætter han.

Ifølge regeringens egne beregninger vil i alt 101.000 personer gøre brug af den nye ret til tidlig pension over de næste fem år. Af dem er det kun 33.000 personer, der forlader arbejdsmarkedet. 57.000 har i forvejen mulighed for at gå på efterløn, og resten er på en anden form for offentlig ydelse.

Efter gårsdagens stort anlagte pressemøde er regeringen især af SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti blevet kritiseret for at have udelukket en stor gruppe mennesker, der føler sig nedslidte, selvom de ikke har arbejdet 42 år i en alder af 61 år.

Dem, der for eksempel er psykisk nedslidte, de kender ikke deres forudsætninger - om de er omfattet eller ej - før de får seniorpension efter en visitation. Anerkender du, at der er stor forskel på de to måder at opgøre det på?

- Hvis du bliver psykisk nedslidt gennem dit arbejde og ender med at få problemer i dit mentale helbred, skal du have nogle ordentlige og værdige tilbagetrækningsmuligheder, siger Peter Hummelgaard, og fortsætter:

- Det er det ene ben, og det er der taget hånd om. Det andet ben er, at vi gerne vil sikre en ret til tidlig pension for alle dem, der er startet i en meget tidlig alder.

Tilbage står ifølge Peter Hummelgaard nu en opgave med at forbedre arbejdsmiljøet. Det er regeringen allerede i gang med, forsikrer han.