Bagland ærgrer sig over Esben Lundes afsked: 'Et godt talerør for os i det vestjyske'

Den afgående minister har delt vandene i sin tid som minister, men i det vestjyske har han en stor stjerne.

Der er sagt en del krasse ord om Esben Lunde Larsens politiske virke, men i Vestjylland er opbakningen stor. (Foto: © Morten Stricker, Scanpix)

Esben Lunde Larsen er en politiker, der har delt vandene i sin tid på Christiansborg. Helt modsat forholder det sig på hans hjemstavn, hvor han også er valgt ind.

I Ringkøbing-Skjern er opbakningen til den 39-årige politiker massiv, hvor han ved seneste valg fik han 10.834 stemmer i Vestjyllands Storkreds.

Beskeden om, at han stopper som minister med øjeblikkelig virkning og ikke genopstiller til næste års folketingsvalg, blev derfor også modtaget med ærgrelse i det vestjyske.

Når Esben Lunde Larsen træder ud af magtens centrum mister regionen og landbruget, samtidig en af sine mest trofaste forkæmpere, lyder det fra Hans Christian Tylvad, der er formand for Venstre i Ringkøbing-Skjern.

- Vi er selvfølgelig kede af, at Esben stopper som minister. Han har gjort en kæmpe indsats for Midt- og Vestjylland.

- Han har altid sagt, at de beslutninger, han har taget i miljø- og fødevareministeriet – som godt kan være svære – er taget med udgangspunkt i, at vi skal have et bæredygtigt landbrug, der tager hensyn til både miljøet og fødevaresikkerheden, siger han.

'Et godt talerør for os i det vestjyske'

Tidligere borgmester i kommunen, Iver Enevoldsen, kalder i Ringkøbing-Skjern Dagblad Esben Lunde Larsen for ’et godt talerør for os i det vestjyske'.

Et prædikat, som den nuværende borgmester, Hans Østergaard (V) også gerne hæfter på ham.

- Han har passet sin kreds, og hvis han ikke kunne nå frem til møder har han deltaget på en skype-forbindelse. Samtidig har han været en god linje til Christiansborg for os i Ringkøbing-Skjern, siger han.

Esben Lunde Larsens popularitet er om ikke begrænset til det vestjyske, så i hvert fald mindre udtalt i resten af landet. I det politiske medie Altingets seneste måling over ministrenes popularitet, lå han i bunden på næstsidstepladsen kun undergået af Liberal Alliances Thyra Frank.

Det var heller ikke ligefrem nogen vindersag, da Esben Lunde Larsen sidste år blev fanget på en hemmelig lydoptagelse, hvor han kaldte offentlighedsloven og brugen af aktindsigt ’en sygdom i samfundet'.

Han kom i modvind i den såkaldte kvotekongesag, hvor han fik en næse for ikke at have informeret Folketingets partier godt nok, og som konsekvens mistede han fiskeri som sit ressort.

'Kan ikke være venner med alle'

Ovenstående er hændelser, der ikke gør det store indtryk i Ringkøbing-Skjern og i den lokale partiforening.

- Jeg tror nok, at der var mange, der synes, at det var uretfærdigt, at han fik frataget fiskeriministeriet, fordi det var nogle embedsmænd, der var gået alt for langt og ikke ministeren, siger Hans Christian Tylvad.

- I politik kan man ikke være venner med alle, og der er også andre politikere på Christiansborg, der har været kontroversielle, siger Hans Christian Tylvad om Esben Lunde Larsens ry.

Selvom der i Ringkøbing-Skjern ikke er tvivl om, at det midt- og vestjyske har en særlig plads i Esben Lunde Larsens hjerte, så mener Hans Christian Tylvad alligevel, at mange andre også har nydt godt af hans politiske virke på Christiansborg.

- Han har været en utrolig arbejdshest, og han har sørget for, at vi har fået mange gode ting til Vestjyland, men han har også hjulpet hele landet og regeringen, siger han.

Esben Lunde Larsen blev valgt ind i Folketinget i 2011, og han er uddannet Cand.theol. fra Københavns Universitet i 2008.