Siden briterne sidste år stemte for at melde sig ud af EU, har det været Dansk Folkepartis ønske, at også Danmark skal have en folkeafstemning om medlemskabet.
- Når der ligger et resultat fra briterne, er det selvfølgelig helt aktuelt, at man tager det resultat og siger til den danske befolkning: Ønsker I også, at vi politikere på Christiansborg bevæger Danmark i den retning, eller ønsker I det ikke?, lyder det fra partiets leder Kristian Thulesen Dahl i en partilederdebat om EU på Christiansborg, der bliver sendt mandag aften på DR2.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen er dog ikke begejstret for Thulesen Dahls forslag om en folkeafstemning.
- Vi har ikke brug for en afstemning, slår han fast, inden DR2-vært Niels Krause-Kjær følger op:
- Så der kommer ikke en afstemning med dig som statsminister?
- Nej, det gør der ikke. […] Det står helt klart, at der er et meget, meget bredt flertal på Christiansborg, der ønsker, at Danmark skal forblive i EU. Og vi har jo ikke for vane at gå og holde folkeafstemning om noget, med mindre at vi vil ændre på tingene. […] Vi er medlem af EU, og det forbliver vi med at være.
Mette Frederiksen: Vi kan ikke forsvare en udmelding
Socialdemokratiets statsministerkandidat Mette Frederiksen er på helt linje med Lars Løkke Rasmussen:
- Vi har ikke på noget tidspunkt haft et ønske om at have en folkeafstemning, og det har vi stadigvæk ikke, siger den socialdemokratiske leder.
Hun mener tilmed, at Thulesen Dahls forslag kan få vidtrækkende konsekvenser for Danmark og resten af Europa:
- På overfladen lyder det jo meget godt, det Kristian (Thulesen Dahl, red.) siger, og jeg tror egentlig, at mange tænker, at det da er meget godt med en folkeafstemning, så vi bliver spurgt. Men før vi udskriver sådan en folkeafstemning, så bliver os der står her (de øvrige partirepræsentanter, red.) i hvert fald nødt til at kigge hinanden i øjnene og sige: Kan vi på nogen måde forsvare, at Danmark melder sig ud af EU? Jeg kan ikke forsvare det, siger Mette Frederiksen, der kalder Thulesen Dahls forslag ”at gamble” med fred og stabilitet i Europa.
Den kommentar får straks DF-leder Kristian Thulesen Dahl til at bryde ind i debatten:
- Det er bare lige for at anholde begrebet ”at gamble”. Altså vi taler her om at spørge den danske befolkning, og det vil så sige, at man ikke mere har tillid til den danske befolkning. Det er da tankevækkende, at det er at gamble med noget at bede den danske befolkning om at svare på et spørgsmål, siger Kristian Thulesen Dahl, der altså på det spørgsmål hverken er allieret med Venstre eller Socialdemokratiet.
Se hele EU-folkehøringen mandag aften kl. 20.30 på DR2, når alle partispidserne debatterer, hvordan fremtiden ser ud for EU: Behov for et andet EU?