Den genkendelig klokke ringer. Klokken er ti, og Folketingets formand Pia Kjærsgaard forsøger at få ørenlyd for de mange folketingsmedlemmer, der står rundt omkring i salen og småsnakker. Da det ikke lykkes i første omgang, holder formanden inde og sender et bestemt blik ud over salen, indtil roen breder sig. Johanne Schmidt Nielsen går på talerstolen som den første.
- Jeg forstår ikke, at et flertal i Folketinget vil gennemtvinge det her lovforslag, som er yderst vidtgående på bare to døgn. Vi mangler stadigvæk at få et eneste godt argument for, hvorfor Folketingets flertal ikke vil lade det her lovforslag blive behandlet ordentligt.
Sådan udspillede scenen sig i folketingssalen tidligere i dag.
Her til aften har Folketinget så endeligt hastevedtaget det omstridte lovforslag om stramninger på udlændingeområdet, der vil give myndighederne en række vidtgående beføjelser.
Dagen igennem har folketinget hastebehandlet 13 punkter i regeringens asylpakke.
En del af debatten i salen har i løbet af dagen handlet om, hvorvidt det overhovedet er i orden at hastebehandle lovforslaget om en strammere asylpakke, fordi det betyder, at det er sværere for interesseorganisationer og modstandere at gøre indsigelser og stille spørgsmål.
Kritikken fra fire af de røde partier - alle bortset fra Socialdemokraterne – har været, at Folketingets medlemmer og andre parter kun fik et døgn til at læse loven på 100 sider, før den skulle behandles første gang. Debatten i Folketinget handler derfor - for nogle af politikerne - om mere end flygtninge, nemlig det danske demokrati.
Johanne Schmidt Nielsen gør med sin første tale et sidste forsøg på at samle flertal for, at lovforslaget ikke skal hastebehandles og vedtages i dag. Det skal godkendes af Folketinget, hvis et lovforslag skal hastebehandles, og det kræver en afstemning.
Debat om demokratiet
Johanne Schmidt Nielsen får følgende afskedssalut med fra formanden på vej ned fra talerstolen.
- Da det er en fravigelse af forretningsordenen bedes man melde sig, inden man går på talerstolen, og det burde taleren have gjort, siger Pia Kjærsgaard.
Man fornemmer en vis utilfredshed fra Johanne Schmidt Nielsen, da hun går ned på plads og den næste taler Sofie Carsten Nielsen fra Det Radikale Venstre lægger også ud med at understrege, at hun i den grad har meldt sig til en "fravigelse af fravigelsen".
- For det er jo det, vi er her for. Vi er her for at fravige den forretningsorden, vi har vedtaget, der gør, at vi kan overholde helt grundlæggende demokratiske principper om, hvordan vi lader befolkningen og organisationer og de folk, som lovgivningen berører, komme til orde, inden vi vedtager den, tordner Sofie Carsten Nielsen fra talerstolen.
Masser af følelser på spil
Indledningen på mødet er et godt billede på den debat, der varer omkring to timer i salen. Flere gange undervejs må Folketingets formand Pia Kjærsgaard, irettesætte talerne, og der kommer et væld af spydige bemærkninger i begge retninger ind imellem de politisk, saglige argumenter.
"Jeres stramninger dræber" Lyder det pludselig fra tilskuerrækkerne, hvor der tilsyneladende også er folk med en stærk holdning til sagen. Formanden suspenderer mødet, mens ro og orden genoprettes.
Som man kan se på billedet i toppen af artiklen, kunne banneret i den grad misforstås, men der var en god forklaring som Mette Gjerskov forklarer på Twitter.
https://twitter.com/MetteGjerskov/status/667637108870389760
Tre fjerdedele stemmer for
Første venstremand på talerstolen er den politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, der fremlægger argumenter for, hvorfor det er vigtigt at hastebehandle lovforslaget om asylpakkens 13 punkter.
-Regeringen har fremsat det her lovforslag for, at vi kan imødekomme en situation som den, vi havde 6. september. Det er bydende nødvendigt, at vi har det her klar, når og hvis vi står i en lignende situation. Vi ved ikke, om den opstår, og hvornår den opstår. Den kunne i princippet opstå i morgen, siger Jakob Ellemann-Jensen
Dansk Folkepartis udlændinge og integrationsordfører Martin Henriksen, forstår ikke polemikken om tilsidesættelse af demokratiet.
- Det her er jo ikke et udemokratisk lovforslag. På ingen måde. Tre fjerdedele stemmer for, at man kan hastebehandle det. Tre fjerdedele ender jo formentlig også med at stemme for lovforslaget. Jeg synes, I skal droppe jeres forargelse og komme ind i kampen, siger Martin Henriksen
Klokken 11.40 lyder signalet for afstemning om 5 minutter.
Salen fyldes langsomt op, fordi folk skal være til stede for at sætte deres kryds - eller som det foregår i salen - trykke på den røde eller den grønne knap.
Integrations og udlændingeminister Inger Støjberg står bagerst i salen og snakker med kollegaer og tager imod de sidste venstre-folk, der ankommer. Sofie Løhde (V) og Karsten Lauritzen (V) sidder og griner ad noget, mens én taler
- Jeg har ikke fået svar på, hvornår det her er en ekstraordinær situation. Jeg har ikke fået svar på hvilke vagtfirmaer der skal have beføjelser til at lægge folk i håndjern. Jeg har ikke fået svar på noget som helst, og derfor stemmer vi selvfølgelig stadig nej til forslaget, siger SF´s Jacob Mark
11.47 er mødet hævet og forslaget er vedtaget efter 2. behandling. Folketingets medlemmer trækker mod udgangene for at nå et telefonopkald, en tissepause eller andet, inden næste møde begynder om tretten minutter.