Det går ikke at sende asylansøgere retur til Ungarn, selv om det ifølge de formelle regler egentlig er det land, der skulle behandle deres asylansøgning.
Menneskerettighedssituationen er nemlig så dårlig i det store centraleuropæiske EU-land, at det vil være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, hvis Danmark gør det.
Det fastslår Flygtningenævnet, der i fire konkrete sager har omgjort Udlændingestyrelsens afgørelser om overførsel til Ungarn efter Dublinforordningen.
Dublinforordningen er den internationale aftale, der siger, at en asylansøgers ansøgning skal behandles i det første EU-land, personen kommer til.
Men i Ungarn bliver asylansøgere frihedsberøvet, også dem der overføres under Dublinforordningen. Og det er altså i strid med menneskerettighederne.
Udlændingestyrelsen havde truffet afgørelserne om at overføre asylansøgerne, før reglerne i Ungarn blev strammet.
Allerede 27. april gjorde styrelsen selv opmærksom på, at det ikke ville være muligt at overføre asylansøgerne. Det skete, efter at Ungarn havde ændret vilkårene for asylansøgere 28. marts.
Det er de nye regler, der betyder, at alle asylansøgere frihedsberøves. Og det er vel at mærke en frihedsberøvelse, som det ikke er muligt at få prøvet ved en domstol.
Flygtningenævnet bemærker, at Dublinforordningen "er baseret på en formodning om", at de lande, der er med i aftalen, respekterer asylansøgeres grundlæggende rettigheder.
/ritzau/