Ansatte i Moderaterne kan frit fortælle om eventuelle oplevelser med mobning eller sexisme, selv om de tager imod en fratrædelsesaftale, hvor der er tavshedspligt.
Det oplyser fagforeningen Djøf, der har forhandlet en aftale på plads på vegne af de ansatte.
- Det er vigtigt for os at understrege at, klausulen ikke begrænser medarbejdernes muligheder for at udtale sig om eksempelvis sexisme og mobning, som på ingen måde hører hjemme på en arbejdsplads, siger øverste direktør Tomas Therkildsen i en skriftlig kommentar.
Tirsdag aften kom det først frem i Ekstra Bladet, at partiet har tilbudt de ansatte en fratrædelsesaftale, som indebærer tre måneders løn samt en tavshedspligt.
Siden bekræftede Moderaterne, at det blev nævnt for de ansatte som en mulighed allerede under et ni timer langt krisemøde for to uger siden.
Misforstået
Djøf føler sig misforstået i dele af den offentlige debat om tavshedspligten. Medarbejderne kan ifølge fagforeningen frit udtale sig om deres personlige oplevelser.
- Den betyder, at der er aftalt fortrolighed i forhold til indholdet af fratrædelsesaftalen. Det er helt sædvanlig praksis i fratrædelsesaftaler - og i begge parters interesse, siger Tomas Therkildsen.
Aftalen begrænser de ansatte på en række andre punkter. Eksempelvis forpligter medarbejderne sig til at være loyale over for Moderaterne.
De skal til "enhver tid skal handle i Moderaternes bedste interesse og ikke må opføre sig og handle på en måde, som direkte eller indirekte skader Moderaterne" ifølge flere medier, som citerer fra aftalen.
Fagforeningen opfordrer de ansatte til at kontakte Djøf, hvis de overvejer tilbuddet.
- Vi har opfordret vores medlemmer til at søge personlig rådgivning hos os, hvis de overvejer at tage imod Moderaternes tilbud om en fratrædelsesaftale, siger Tomas Therkildsen.
Kan underskrive frem til torsdag
De ansatte har frem til torsdag til at underskrive aftalen, hvis de ønsker det.
Sagen kom frem, da fem nuværende samt enkelte tidligere ansatte hos Moderaterne klagede til Arbejdstilsynet over arbejdsmiljøet og kulturen. Det har B.T. afdækket.
Her beskrives et miljø med mobning og sexisme i organisationen.
På den baggrund indkaldte partiet til det ni timer lange krisemøde. Partileder Lars Løkke Rasmussen (M) foreslog at få besøg af en erhvervspsykolog og at færdiggøre oprettelsen af en whistleblowerordning.
Folketingsmedlem og medstifter af partiet Jeppe Søe krævede dog fortsat en uvildig undersøgelse af partiets arbejdsmiljø. I sidste ende førte det til, at Søe forlod partiet og er blevet løsgænger.
/ritzau/