Ansatte i kirker frygter smittespredning til jul: Opfordrer til at aflyse gudstjenester

Coronasmitte har spredt sig ved arrangementer, selv om retningslinjer bliver overholdt.

Ansatte opfordrer nu til, at kirkerne bliver lukket for gæster til jul. Billedet er ikke fra corona-tiden, men et arkivbillede fra en julegudstjeneste i Vejlby Kirke. (Foto: © TYCHO GREGERS)

I den sjællandske landsby Havdrup, der ligger mellem Køge og Roskilde, var gudstjenesten den 1. søndag i advent flyttet fra kirken til sognehuset.

Der var for lidt plads i kirken til at overholde corona-retningslinjerne. Af dem fremgår det, at der skal være mindst en meter mellem kirkens gæster, når de sidder ned, og to meter, hvis de synger. Og der skal bruges mundbind og sprittes hænder. Alt dette var ikke muligt i kirken, så gudstjenesten blev i stedet afholdt i sognehuset, så alle restriktioner kunne efterleves.

I den efterfølgende uge afholdt kirken et filmarrangement og en børnegudstjeneste, hvor restriktionerne også blev overholdt. Men så skete der noget.

Folk, der havde været til arragementerne, begyndte at blive syge. Og kirkegængere, som havde været med om søndagen sagde nu, de var blevet testet positive for corona. I løbet af en uge var 32 smittede, og 6 ud af 9 medarbejdere er smittede.

- Så lukker vi kirke og sognehus helt ned, fortæller sognepræst Kristine Stricker Hestbech og uddyber:

- Man taler meget om de her superspredere. Er det sådan en, der har været på besøg? Er det en af os, der er dét? Det ved vi ikke, men vi kan bare sige, at vi blev chokerede over, at det kunne gå så galt, når vi overholdt alle retningslinjer. Så er det jeg tænker: Åh nej, nu kommer julen.

Kristine Stricker Hestbech er selv smittet med corona.

Det får hende til at rette en skarp appel frem mod den forestående højtid.

- Sundhedsmyndighederne burde lukke kirkerne, og hvis ikke sundhedsmyndighederne siger det, så burde biskopperne gøre det frivilligt, så menighedsråd og præster kunne vurdere det. For der er stor forskel på at afholde en gudstjeneste i Roskilde Domkirke og små landsbykirker, siger hun.

Oprør ulmer blandt de ansatte

Og sognepræsten fra Havdrup står langt fra alene med sin frygt. Jacob Skov Andersen er kirkesanger i Grundtvigs Kirke i København. Han har startet en underskriftsindsamling, hvor ansatte i kirker henvender sig til regeringen og til landets biskopper.

"Det smerter os at skrive denne opfordring, fordi vi elsker at spille, synge og holde gudstjeneste i kirken til jul. Det er en af de mest specielle og hyggelige højtider at være ansat i folkekirken i, men i år glæder vi os ikke. Vi føler en knude i maven over at skulle passe vores arbejde denne jul, fordi vi ved, hvor mange mennesker kirken kommer til at samle uden at kirken kan garantere for deres sikkerhed", står der i henvendelsen.

Og underskrifterne strømmer ind. Mere end 1.000 har allerede vist deres støtte med en signatur. Og det er ifølge Jacob Skov Andersen både kirkesangere, præster, kirketjenere og andre, der arbejder i kirken.

Han tog initiativ til underskriftsindsamlingen, efter smitten ramte to kor i DR. Også her var retningslinjer overholdt. Alligevel blev 42 ud af 75 personer i de to kor smittet med coronavirus.

- Det bekymrede mig som sanger, at der var så mange smittede i DR-koret på trods af, at alle de restriktioner, der var med sang, blev overholdt. Jeg blev kontaktet af en organist med samme bekymring. Nu er det blevet en sag for alle, der er i kontakt med menigheden i kirken, siger Jacob Skov Andersen.

Jacob Skov Andersen frygter, at julegudstjenester kan ende som supersprederbegivenheder. (Foto: © Annika Byrde)

Han arbejder selv i en stor kirke, hvor der kan holdes stor afstand, og der er højt til loftet og kan luftes effektivt. Derfor er han selv ikke så bange. Men han føler et ansvar for dem, der arbejder i mindre kirker, hvor det er sværere at lufte ud og holde afstand.

- Vi har to bekymringer. Der er både en bekymring for selv at blive smittet og slæbe smitte med hjem. Og så er der en generel bekymring i forhold til, om kirken bliver et arnested for supersprederbegivenheder, som vi ikke kan styre.

- Hvis man samler 200 mennesker, og vi ikke helt ved, hvordan sang smitter, ender vi så i en værre situation? Det sats er ikke værd at tage. Jeg er selv kristen og tilhænger af, at kirkerne skal kunne holde åbent, hvis det ikke lige var, fordi vi stod i en global pandemi, siger han.

Han mener, der skal nytænkes frem mod julegudstjenesterne.

- Vi lægger ikke op til, at kirkerne skal lukkes. Vi lægger op til, at den skal lukkes for menigheden. Spørgsmålet er så, om man kunne tv-transmittere gudstjenester eller livestreame dem på Facebook og på den måde lave det, uden at menigheden skulle være til stede i kirken, siger han.

Biskop opfordrer til julesang i kirken

Kristine Stricker Hestbech er selv smittet med corona. Men selv om hun er syg, er hendes holdning til julegudstjenester skarp.

- Det er simpelthen ikke forsvarligt. Vi har skåret ned, så vi kun har to gudstjenester juleaften, men det er ikke forsvarligt. Det vil tage flere timer at lufte ordentlig ud mellem gudstjenesterne. Aerosolerne hænger i luften, når de næste kommer ind. Folk synger vældigt med til jul og bare det, kan gøre mig helt dårlig. Der er ingen, der sidder og mumler sig gennem Glade Jul, siger hun.

Havdrup er en del af Roskilde Stift. Her hedder biskoppen Peter Fischer-Møller. Han holder fast i, at der skal være gudstjenester til jul, og han opfordrer også til, at der bliver sunget i kirken.

- Vi holder os til sundhedsmyndighedernes og regeringens udmeldinger. Så sent som ved pressemødet onsdag blev det understreget af Søren Brostrøm, at kirkerne har handlet meget ansvarligt i henhold til de gældende retningslinjer. Vi har en pligt som folkekirke til at holde gudstjenester. Det er en af vores primære forpligtelser. Og juleaften er en gudstjenestedag. Sådan er det.

Hvordan kan det være godt nok for dig at henvise til retningslinjer, når man kan se, at der sker smittespredning, selv når retningslinjerne bliver overholdt?

- Vi har 330 kirker i Roskilde Stift. Vi har holdt kirkelige handlinger og gudstjenester i ni måneder under corona, og vi har haft ét smitteudbrud, og det er det i Havdrup. Jeg har stor forståelse for, at de er berørte af situationen i Havdrup, men vi bliver nødt til at se det her i en større sammenhæng. Vi retter os efter sundhedsmyndighedernes udmeldinger og retningslinjer, fordi vi ikke er klogere end dem, når det gælder smittespredning. Selv tror jeg, at smitterisikoen er væsentligt højere andre steder end i kirken

Peter Fischer-Møller har været biskop i Roskilde Stift siden 2008. (Foto: © Bjarne Luthcke, Scanpix)

Er det frivilligt for menighedsrådene, om der skal synges i kirken?

- Jeg opfordrer fortsat kirkerne til, at man synger. Vi har i Roskilde Stift ikke oplevet, at nogen er blevet smittet på baggrund af menighedssang. Derfor opfordrer jeg til, at man synger. Også fordi nogle af de salmer, som folkekirkens medlemmer kender bedst og holder af at synge med på, er julesalmerne. Derfor synes jeg, de skal have mulighed for det, når der ikke, efter hvad vi kan se, er en væsentlig smitterisiko ved at synge i kirken, siger Peter Fischer-Møller.

Også biskoppen i Københavns Stift, Peter Skov-Jakobsen, taler stærkt for, at det skal være muligt at gå til julegudstjeneste.

- For nogle mennesker i det her samfund, er det her en meget vigtig ting at kunne få lov til.

- Når regeringen og Folketinget har besluttet, at det skal være muligt at holde jul i Danmark, så ville det være en meget mærkelig kirke, som ikke også tog det ansvar på sig. Og hold in mente, at vi har været meget påpasselige i de måneder, der er gået, og vi er meget påpasselige med vores julefejring, kødannelse og afstanden mellem mennesker i kirken, siger biskop Peter Skov-Jakobsen

DR Nyheder har henvendt sig til kirkeminister Joy Mogensen for at høre hendes reaktion på frygten blandt kirkens medarbejdere. Hun er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.