Analytiker: Thorning kan ikke overleve et valgnederlag

Socialdemokratiske lokalformænd ønsker, at Thorning skal blive som formand uanset valgnederlag. Urealistisk, vurderer politisk analytiker.

I så godt som alle meningsmålingerne siden valgsejren i 2011, har rød blok haft under 50 procents opbakning fra vælgerne. I øjeblikket er styrkeforholdet cirka 46 procent til rød blok mod 54 procent til blå blok (Foto: © Keld Navntoft, Scanpix)

Det kan godt være, at 57 ud af 120 socialdemokratiske lokalformænd, som DR Nyheder har været i kontakt med, mener, at Helle Thorning-Schmidt skal fortsætte som formand for Socialdemokraterne, selv om hun skulle tabe statsministerposten ved folketingsvalget.

Men det vil alligevel være en gedigen overraskelse, hvis Thorning overlever et nyt valgnederlag, hvor det er hende, der taber regeringsmagten, lyder vurderingen fra DR Nyheders politiske analytiker Bjarne Steensbeck.

- Godt nok vinder hun regeringsmagten ved valget i 2011, men Socialdemokraterne gik faktisk tilbage. Og så meget 'credit' har hun heller ikke i baglandet, at hun kan overleve, at partiet går tilbage endnu engang, siger han og fortsætter:

- Jo, det er da tankevækkende, men hvis man spurgte lokalformændene efter et valgnederlag, så ville de også svare pænt anderledes, end de har gjort her. I det her tilfælde står vi de facto i en valgkamp, og der udviser man loyalitet over for en siddende formand, siger Bjarne Steensbeck.

Nyrup blev et år

Da Socialdemokraternes tidligere formand Poul Nyrup Rasmussen tabte regeringsmagten til Venstres Anders Fogh Rasmussen i 2001, fortsatte han som partiformand i oppositionen.

Nyrup forsøgte blandt andet at nyskabe partiet ved at skifte næstformænd og partisekretær ud - og skifte partinavn fra Socialdemokratiet til Socialdemokraterne.

Men efter et år valgte han i efteråret 2002 at gå af og overlade pladsen til Mogens Lykketoft.

Mette Frederiksen skal være S-formand

Taber Thorning det kommende folketingsvalg, der kommer senest i september, vil det gå endnu hurtigere, end det gjorde for Nyrup, forudser Bjarne Steensbeck.

- Nyrup forsøgte at holde fast i magten, indtil Mogens Lykketoft sammen med Svend Auken fik ham skubbet ud.

Denne gang vil det være Mette Frederiksen og Henrik Sass Larsen, som vil overbringe budskabet til Thorning om, at nu er løbet kørt, nu må Socialdemokraterne prøve noget andet, siger DR Nyheders politiske analytiker.

Og det "andet" er Mette Frederiksen, lyder det fra Bjarne Steensbeck.