Det var mildest talt forudsigeligt, at det ville ende med voldsom uenighed mellem Venstre og De Konservative i spørgsmålet om kommunernes økonomiaftale.
De Konservative havde et hårdt valg, hvor man gik to mandater og nu kun har seks repræsentanter tilbage på Christiansborg. Derfor er det fuldstændig utænkeligt, at partiet allerede få uger efter regeringsskiftet skulle lade sig tryne på et af de få kardinalpunkter, man gik til valg på, siger DRs politiske analytiker Bjarne Steensbeck:
- Deres valgkamp bestod af få punkter omhandlende topskat og indbrud, og så var der så sandelig noget med grundskylden. Og hvis man allerede nu i den første kommuneaftale lader den stige, så har man allerede givet køb på en af de ting, man lovede vælgerne. Og for så lille et parti, der har så lille et spillerum, ville det simpelthen være fatalt, siger han.
Fra konservativ side har man meldt ud, at man ikke vil lægge stemmer til en aftale, der medfører en stigning i grundskylden, og derfor bliver det ikke med deres støtte, når forslaget skal til afstemning i folketingssalen fredag.
- Vi vil sætte en prop i, at boligskatterne stiger. Det kan ikke passe, at det ikke kan lade sig gøre under en borgerlig regering, har De Konservatives skatteordfører, Brian Mikkelsen, slået fast, da konsekvensen af aftalen stod klart.
Skal sætte hælene i
Risikoen for at se formandens egne citater fra valgkampen skifte kulør og gå fra valgparole til bevis på løftebrud kan De Konservative simpelthen ikke løbe.
- Søren Pape besøgte ikke bare en, men flere husejere, og han var meget indigneret på deres vegne, og han talte ved partilederrunden om, at folk måtte gå fra hus og hjem på grund af grundskylden, så får man altså problemer fremadrettet, hvis man lader den stige. Der er nogle steder, hvor De Konservative er nødt til at sætte hælene i, og det her er et af dem.
- Hvis man allerede få uger efter regeringsskifte begynder at cykle baglæns på en af de få mærkesager, man har, så vil historierne jo begynde at melde sig; hvad skal man egentlig så med De Konservative, siger Bjarne Steensbeck.
Alle muligheder er åbne
Et totalt sammenbrud i samarbejdet med Venstre og en regering i mindretal forestiller han sig trods alt ikke, at det ender med.
- Hvis Venstre kan lave flertallet med Socialdemokraterne, så kan de jo tage lidt let på De Konservative. Men der er altid flere udveje end at lade grundskylden vokse, siger Bjarne Steensbeck og peger på de kommende finanslovsforhandlinger som et sted, hvor partierne måske kan komme til en mindelig løsning.
I rød blok nyder man tilsyneladende uoverensstemmelserne, og Socialdemokraternes finansordfører Benny Engelbrecht har kaldt det ’pinligt’, mens de Radikales Martin Lidegaard har slået fast, at man ’vil tage sig godt betalt’ for at indgå en aftale med Venstre.
- Venstre kan godt se, hvor stor en kamel det er at sluge for De Konservative, så de er næsten nødt til at finde en løsning, der går uden om grundskylden. Men man så bolig-job-ordningen, der blev lavet med Alternativet og SF, så man kan forestille sig alt muligt, siger Bjarne Steensbeck om den nyvalgte regerings første større tiltag, der rakte langt ind over midten.