Analytiker: MELD-sag er langtfra død - det tror ikke engang DF'erne på

DF kan højst håbe på, at stormvejret lægger sig, lyder vurderingen.

MELD-sagen har været en stor belastning for Dansk Folkeparti. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Dansk Folkeparti vil nu tilbagebetale 955.210,38 kroner til EU efter anklager om muligt misbrug af støttekroner efter indstilling fra gruppeformand i EU, Anders Vistisen. Men med dagens bekendtgørelse fra Dansk Folkeparti er skandalesagen langtfra lukket og slukket, lyder vurderingen fra DR’s politiske analytiker, Jens Ringberg.

- Denne sag slutter ikke her. Det tror ikke engang DF'erne selv på – de kan højst håbe, at stormvejret lægger sig. Men sagen dør ikke ud. Dels er der en undersøgelse i gang i Europa-Parlamentet – og på mandag skal DF til møde i Parlamentet. Dels er sagen i denne omgang kommet langt tættere på partitoppen på Christiansborg end tidligere – den har handlet om folketingsgruppens møder og om mails, der er sendt til partiformanden, siger han.

DF's største krise i mange år

DR Nyheder kunne i søndags fortælle, at støttekroner fra EU-Parlamentet til den europæiske partialliance MELD, som har haft DF'eren Morten Messerschmidt i spidsen, tilsyneladende er blevet brugt på at finansiere blandt andet Dansk Folkepartis sommergruppemøder. Sagen har udviklet sig til en af partiets største kriser, siger Jens Ringberg.

- Jeg anser det her for DF's største krise som parti i mange år. DF har haft rollen som et ret nyt og anderledes parti, som stod for en ny stil og var befriet for alle problemer med pamperi og misbrug. Men nu er partiet havnet i sådan en sådan sag, oven i købet om EU-penge. Det er selvfølgelig særligt penibelt for et EU-kritisk parti.

DF's gruppeformand i EU, Anders Vistisen, har i dag udsendt en opgørelse over, hvad pengene i MELD er blevet brugt til, men ifølge Jens Ringberg åbner oversigten for en masse nye spørgsmål om, hvad de mange penge konkret er gået til – ikke mindst de middage og andet, som Morten Messerschmidt har ladet MELD betale for.

For hovedpersonen kommer der nu et langt sejt træk med at genopbygge sig selv om politiker.

- Morten Messerschmidt ville bekæmpe svindel og misbrug, men har nu haft et stort ansvar for dispositioner, der koster DF 2,5 millioner kroner i tilbagebetaling. Det er interessant, hvordan Messerschmidt griber situationen han. Han ved, at han kan trække hundredtusinder af stemmer, for det gjorde han ved EP-valget i 2014 – men i denne sag har han været en belastning for partiet. Det er heller ikke ham, der har gået forrest i oprydningen, tværtimod benægtede han for bare fem dage siden, at der var noget at komme efter, siger Jens Ringberg.

DF-sag kan påvirke vælgerne

En ny Epinion-måling viser, at Dansk Folkeparti vil miste en markant del af deres mandater i Folketinget, hvis der var valg i morgen. Partiet står til en tilbagegang på 3,1 procent og lander dermed på 18,5 procent af stemmerne.

Den udvikling bliver spændende at følge, forklarer Jens Ringberg.

- Det er yderst spændende, hvad de næste meningsmålinger vil vise om DF. De går allerede tilbage i dagens måling fra Epinion for DR, men det skyldes efter min mening kun delvist MELD-sagen – der er med andre alle mulige andre forklaringer. I løbet af de næste uger vil der komme en række målinger, hvor MELD-sagen kommer til at fylde rigtigt meget hos vælgerne, når de skal svare. Derfor kan støtten til DF falde, men det må vi se.