Analytiker: Lige nu gløder telefonerne i Venstre

Der bliver ringet på kryds og tværs i Venstres bagland frem mod krisemødet i Venstres hovedbestyrelse tirsdag.

Hvis Lars Løkke Rasmussen går, bliver det inden hovedbestyrelsesmødet på tirsdag, vurderer politisk analytiker Bjarne Steensbeck.

Er du med Løkke eller er du imod Løkke?

Det er spørgsmålet, der i disse timer bliver stillet i Venstres bagland.

På kryds og tværs bliver der ringet rundt for at vejre stemningen og for at samle opbakning til enten at bakke Lars Løkke Rasmussen op som Venstres formand eller at gå imod ham.

- Der bliver ringet rundt, og det har man gjort siden søndag aften. Det blev der også gjort i sidste uge, og jeg vil sige det sådan, at jeg er lidt overrasket over, at det bliver en historie, for prøv at sige det modsatte: At der ikke bliver ringet rundt i Venstre. Det er utænkeligt i den situation, som partiet står i, siger DRs politiske analytiker Bjarne Steensbeck.

Forsøger at skaffe opbakning

For Lars Løkke Rasmussens allierede handler det i øjeblikket om at skaffe den nødvendige opbakning fra hovedbestyrelsesmedlemmerne, der skal mødes til et krisemøde tirsdag.

Derfor ringer en lille gruppe af Venstre-folk nu rundt til hovedbestyrelsesmedlemmerne.

- I Løkkes lejr er analysen, at der er en smertegrænse i forhold til, hvor meget modstand, der må være i hovedbestyrelsen, hvis Løkke skal overleve. Den er lidt gummiagtig, men den ligger på omkring 30 procent, og det er vurderingen i øjeblikket, at det endnu ikke er tæt på, siger Bjarne Steensbeck.

Lader sig ikke slagte

Det samme er meldingen fra Venstre i Nordjylland. Venstre-folkene her var i går samlet til møde, og efter det møde er opfattelsen, at der - trods kritiske røster - samlet set er opbakning til Lars Løkke Rasmussen som formand.

Men vis strømpilen svinger og modstanden mod Løkke vokser sig for stor, vil han forlade sin post som formand for Venstre inden hovedbestyrelsesmødet på tirsdag, vurderer Bjarne Steensbeck.

- Hvis Løkke møder op på tirsdag, så er der en afklaring, og så fortsætter han som formand. Han møder ikke op og lader sig slagte på tirsdag. Alt det her er udtryk for, at han ikke vil lide samme skæbne som Poul Nyrup Rasmussen, der efter nederlaget i 2001 blev siddende og lod sig slide op af baglandet. Via den rundringning, der er i gang, træffer han en beslutning inden tirsdag, siger Bjarne Steensbeck.