Analytiker: Asylsag er pinlig for Justitsministeriet

Justitsministeriet har rettet i tidligere ministers citater. Pinligt, siger DR's politiske analytiker.

Mette Frederiksen (S) begynder sin tid som ny justitsminister med at rydde op i forgængeren Karen Hækkerups forkerte udtalelser om asyltal. (© DR)

Mette Frederiksen (S) havde ikke været landets justitsminister i to uger, før hun måtte rykke ud med en rettelse af sin forgænger Karen Hækkerups forkerte udtalelser om asyltal.

- Det er en alvorlig historie, ikke mindst fordi den handler om Justitsministeriet, siger DR's politiske analytiker, Jens Ringberg.

Da regeringen 19. september i år - dagen før de radikales landsmøde - annoncerede en ny etårig midlertidig opholdstilladelse til ikke personligt forfulgte flygtninge, sagde Karen Hækkerup:

- Størstedelen af de flygtninge, vi ser i øjeblikket, er ikke individuelt forfulgte.

Men som Politiken kunne berette mandag med tal fra Udlændingeservice, var det tilfældet for godt tre fjerdedele af de i alt 1.382 syrere, der fik asyl i Danmark i 2013.

- Ministerier skal fortælle sandheden, når de forklarer regeringens politik – de skal ikke overdrive effekten. Derfor er det pinligt, når man skal ud at korrigere sig selv og ligefrem rette i allerede udsendte pressemeddelelser, siger DR's politiske analytiker.

Efter Politikens historie har Justitsministeriet rettet i Karen Hækkerups citater på ministeriets hjemmeside.

- Den var ikke lige, hvad Mette Frederiksen som helt ny justitsminister havde brug for. Hun står i forvejen over for to store opgaver. Dels at forklare og sælge regeringens udlændingepolitik, dels håndtere krisen i forhold til Tyrkiet på grund af sagen om den 27-årige, der er mistænkt i Hedegaard-sagen, siger Jens Ringberg.

S og R ser forskelligt på sagen

Sagen udstiller desuden de to regeringspartiers forskellige syn på asylpolitikken:

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) brugte sin åbningstale på at slå fast, at der er tale om en stramning i asylpolitiken. De radikale, derimod, afviser, at der er tale om en stramning på området.

- I forvejen har vælgerne måske haft lidt svært ved at vurdere effekten af de stramninger, regeringen har fremlagt. Også fordi Helle Thorning-Schmidt har betonet strammerdelen, mens Morten Østergaard har nedtonet den, siger Jens Ringberg.