ANALYSE Uld-i-mund er tilbage i dansk politik

Kontraktpolitikken er død, men de store partier får ikke lov til at slippe for at forklare sig - derfor bøvler Venstre med kontanthjælpen.

Både Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt tøver med at lægge deres politiske planer frem. (Foto: © Bax Lindhardt, Scanpix)

Især i starten af sin politiske karriere var Poul Nyrup Rasmussen af og til lidt upræcis i sin politiske argumentation - det blev almindeligt at tale om en toppolitiker med uld-i-mund. Senere blev det bedre.

Og det blev næsten alt for godt, da Nyrup Rasmussen udstyrede lønmodtagerne med en efterlønsgaranti - som han ikke kunne leve op til.

Ud af dén ballade kom Anders Fogh Rasmussens kontraktpolitik. Men den er lagt i graven, og nu er det næsten som om, at uld-i-mund er tilbage i dansk politik.

I hvert tilfælde er Venstres politiske ordfører, Inger Støjbjerg, i disse dage på en utaknemmelig opgave, når hun for snurrende kameraer og skriblende penne skal beskrive Venstres bud på et moderne kontanthjælpsloft.

Ufuldstændig forklaring

Forklaringen er ufuldstændig. Mildt sagt. I stedet taler Støjbjerg om en retning og nogle principper. En konkret model bliver det ikke til.

Venstre har ellers haft en rum tid til at banke loftet på plads. Det er halvandet år siden, partiformanden lancerede det morderniserede loft.

Moderniseringen skulle bestå i ikke kun den rene kontanthjælp. Forskellige andre ydelser skulle også indgå i beregningerne. Løkke nævnte selv børnechecken, boligsikringen og "en række andre enkeltydelser".

Nu nævner Venstre ikke noget længere. Danmarks største parti angiver en retning, og resten må så vente til partiet får adgang til regeringsapparatet.

Thorning tøver også

Dét var ikke gået i kontraktpolitikkens tid. Den er ikke helt gået i glemmebogen endnu - og derfor vil der være pres på Venstre, indtil partiet kommer sit moderne kontanthjælpsloft lidt nærmere, i det mindste.

På sidelinjen hygger Socialdemokraterne sig med Venstres kvaler - og partiets fodsoldater bidrager ivrigt til drilleriet af Venstre på de sociale medier og debatfora. Så er der jo heller ingen, der taler om det socialdemokratiske uld-i-mund så længe.

For også statsministerens parti tøver med at lægge sin politik frem på et centralt område - nemlig dagpengene, det mest betændte politiske felt de sidste fire-fem år.

Vælgerne ved fra Helle Thorning-Schmidts kongrestale i september og fra hendes nytårstale, at hun er utilfreds med det nuværende dagpengesystem. Og at Socialdemokraterne ønsker sig et system, "hvor færre falder ud". Nå, ja, og at man glæder sig til at læse Dagpengekommissionens beretning til efteråret.

Ret meget mere ved de ikke. Det store partier beskriver en retning, men ikke i detaljer. Engang blev det kaldt uld-i-mund.