ANALYSE Moderat begejstring over Messerschmidts genkomst

Det er ikke uden risici for Dansk Folkeparti at få stemmeslugeren Messerschmidt hjem fra Bruxelles.

EU-parlamentarikeren Morten Messerschmidt (DF) vil tilbage i Folketinget. (Foto: © NILS MEILVANG, Scanpix)

Egentlig skulle man tro, det var let at finde en grimasse, der kunne passe, når en af Danmarks største stemmeslugere vælger at drage hjem fra Bruxelles for at stille op til Folketinget.

Men i Dansk Folkeparti blev der ikke skudt med konfetti, da det blev meddelt, at Morten Messerschmidt er klar til at vende hjem.

Partiformand Kristian Thulesen Dahl har ikke nogen kommentar til, at Morten Messerschmidt vil tilbage i Folketinget - og næstformand Søren Espersen kalder det Messerschmidts egen beslutning, som han "jo selv må afgøre".

Sagen er da også den, at det kan blive både fantastisk og fatalt for partiet. Som det har været før.

Morten Messerschmidts kvaliteter som politiker er svære at komme udenom. Han er kvik, skarp i replikken, modig, stridbar og selvbevidst. For at nævne noget. Det er egenskaber, der har gjort, at han har høstet stemmer til partiet med samme effektivitet som en gul mejetærsker.

Ved Europa-Parlamentsvalget i 2014 sprængte han således alle rammer og fik mere end 465.000 personlige stemmer. Det overgik tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussens (S) gamle rekord, da han stillede op til Europa-Parlamentet første gang, ja faktisk har ingen andre nogensinde fået så godt et valg i Danmark.

Dermed trak Messerschmidt så mange stemmer, at Dansk Folkeparti med fire mandater blev den største danske gruppe i parlamentet.

Højdepunkterne er lige så markante som nedturene

Men højdepunkterne er lige så markante som nedturene. Sagen om hans ledelse af gruppen i Bruxelles - og ikke mindst det europæiske parti MELD og den politiske fond FELD og beskyldninger om alt fra rod til misbrug af EU-midler - har ramt partiet hårdt.

Det var netop for at gøre op med mere eller mindre korrupte tilstande i EU, at Messerschmidt drog afsted til Bruxelles.

Men en rapport i 2015 fra Europa-Parlamentet omtalte "skødesløs og overdreven" brug af EU-midler. Og penge til et sommertogt på skonnerten Halmø måtte betales tilbage, og det samme måtte penge brugt på partiets sommergruppemøde i Danmark. MELD og FELD blev bedt om at levere 2,9 millioner kroner tilbage. Dansk Folkeparti indvilligede kun i at betale 1,6 millioner kroner.

Det er disse og mange andre sager, der gjorde, at Messerschmidt gik som leder af gruppen i Europa-Parlamentet og senere også røg ud af partiets ledelse.

Godt nok er Dansk Folkeparti rasende på både pressen og på EU's svindelenhed OLAF, som har været alt for længe om undersøgere sagerne og give Morten Messerschmidt klarhed over sin situation, mener partiet.

Men faktum er, at en konklusion fra OLAF, der indeholder en alvorlig anklage om misbrug af EU-midler imod Morten Messerschmidt, vil ramme hele partiet endnu hårdere, hvis han er en markant profil i den kommende folketingsvalgkamp.

Og så hjælper det ikke partiet meget, at han er kvik, skarp i replikken, modig, stridbar og selvbevidst. Nærmere tværtimod.