Hvad får man egentlig for 25 millioner kroner?
Svaret er: Ikke så lidt. Heller ikke i forbindelse med Skattesagskommissionen, der nu har barslet med sin store 5-binds beretning.
Man får mange timers afhøring af mere eller mindre nervøse og mere eller mindre villige vidner. Man får et sjældent indblik i centraladministrationens interne liv, fjernt fra normaldanskerens verden. Man får tusinder af siders bilag gransket af kloge hoveder.
Læk og anonyme breve
Man får talrige timers tv og talrige siders avis. Man får en hel stribe læk af hemmelige papirer, trofast anmeldt til politiet, helt uden virkning. Man får et anonymt brev, der sætter hele landet på den anden ende.
Man får en lun, jysk, langskægget landsdommer på slap, men sikker, line. En stribe stjerneadvokater får deres gode honorar.
Spørgsmålene
Og så får man noget helt andet. Og vigtigt. Man får svar på det, man havde spurgt om - i hvert tilfælde halvdelen af det.
Folketinget bad Skattesagskommissionen besvare to spørgsmål:
Svarene
For det første: Var der nogle der prøvede at presse en bestemt afgørelse igennem, da Helle Thorning-Schmidt og ægtefællen skulle have en afgørelse fra Skat? Troels Lund Poulsen, hans departementschef eller måske sågar Venstres formand?
Kommissionens klare svar: Nej, det var der ikke. Det gjorde de ikke.
For det andet: Hvem pokker lækkede Thornings dybt personlige skattepapirer til B.T.?
Kommissionens (på sin vis) klare svar: Ingen anelse.
Resultatet
Personen bag den ulovlige læk går altså fri. Men samlet set må vurderingen af Skattesagskommissionens arbejde alligevel være denne: Der var noget at komme efter.
For det første afvisningen af at der er sket magtfordrejning i et vigtigt dansk ministerium. Godt at vide.
Dernæst afsløringen af at en departementschef har overtrådt en lov, han selv skulle administrere. Kommissionen lader dog al tvivl komme den anklagede til gode - det var uagtsomt og skal ikke have konsekvenser.
Så oplysningen om at en skattedirektør, en departementschef og en skatteminister ikke kunne holde rygter om en skatteyders påståede seksualitet for sig selv. Uagtet at rygterne helt bizart kom fra skatteyderens rådgiver. Det blev bragt videre.
Og endelig kommissionens afsløring af to topchefers behandling af Folketingets ombudsmand. Han fik en halv sandhed og en forkert besked.
Der var noget at komme efter. Ikke i de dramatiske luftlag, nogle måske troede. Men der var noget.
Ministeren og Folketinget tager over
Herfra kan skatteministeren så klare resten, hvad angår skattedirektør Andersen og departementschef Loft. Og Folketinget kan bruge lidt tid på den tidligere skatteminister, Troels Lund Poulsen, hvis beskrivelse af sin interesse for sagen de tre jurister i kommissionen ikke tror på.
Dén debat kommer der nok næppe det store ud af. Og sådan vil det også gå diskussionen om selve undersøgelsens form - og prisen, de 25 millioner kroner.
Svært at komme igennem med høringer
Alle taler om behovet for en mere smidig, smart, billig undersøgelsesform. Høringer, for eksempel. Men hvem skal afhøres? Det skal blandt andet embedsmænd - og deres fagforening DJØF siger nej. Måske forståeligt. Derfor bliver det ikke til noget.
Og derfor kan det også en anden gang koste 25 millioner kroner at få belyst en sag, hvor beskyldningerne om magtmisbrug og ulovlige lækager hænger i luften.
Det er ikke gratis at få tjekket, om der er noget at komme efter. Men det kan være nødvendigt.