Der arbejdes i døgndrift på at gøre den stenrige Golfstat Qatar klar til at holde VM i fodbold i 2022.
Men det sker under umenneskelige, ligefrem slavelignende forhold. Det viser en ny rapport fra Amnesty.
Usle forhold for migrantarbejdere
Uacceptable boligforhold, manglende løn, lange arbejdsdage på 12 timer syv dage om ugen, på byggepladser helt uden eller med meget ringe sikkerhed.
Sådan ser hverdagen ud for mange primært asiatiske migrantarbejdere i Qatar, der laver store infrastrukturprojekter forud for VM i fodbold i 2022, såsom stadioner, lufthavne og hoteller.
Kampagnekoordinator hos Amnesty International, Stinne Bech kalder forholdene for "helt urimelige, og nærmest slavelignende."
Politisk pres på styret
Forholdene for de asiatiske migrantarbejdere, der arbejder med at forberede VM i Qatar kommer ikke bag på Socialdemokraternes idrætsordfører Flemming Møller Mortensen.
Han hæfter sig ved, at Amnesty ikke ude på at stoppe VM i Qatar, men i stedet lægger politisk og journalistisk pres på styret. Og det er han enig i.
- Det er prøvet før, og det synes jeg, vi med nogen succes kan sige har en effekt, siger Flemming Møller Mortensen.
Der skal lægges pres på FIFA
Venstres idrætsordfører Anni Mathiesen advarer mod at blande politik og sport for meget sammen, men hun synes, at vi har en forpligtigelse til at prøve på at præge tingene i den rigtige retning.
Anni Mathiesen opfordrer DBU til at lægge press på FIFA, men afviser på linje med Socialdemokraterne en boykot af VM i Qatar.
- Det tror jeg i bund og grund kan risikere at gøre tingene værre, siger Anni Mathiesen.
Uhyggelig rapport
Enhedslistens idrætsordfører Jørgen Arbo-Bæhr påpeger ligesom Flemming Møller Mortensen (S) at rapporten understreger det, som vi allerede ved om byggerierne til VM i Qatar.
- Jeg synes, det er en uhyggelig rapport, og jeg synes vi skal gøre alt, hvad vi kan for at lægge pres på Qatars regering, siger Jørgen Arbo-Bæhr.
Enhedslistens idrætsordfører vil nu bede udenrigsministeren om at tage rapporten op i FN og ILO og beder DBU lægge pres på FIFA.
- Hvis man ikke lægger pres på dem, igennem de her organisationer, så presser man dem jo ikke, siger Jørgen Arbo-Bæhr.
Som medlem af FN's Menneskerettighedsråd er Qatar forpligtet til at leve op til menneskerettighederne.
Amnesty opfordrer derfor myndighederne i Qatar og arrangørerne af VM til at samarbejde for at forhindre udnyttelse af migrantarbejdere.