Når regeringen i dag fortsætter forhandlingerne om en ny sundhedsreform, bliver eneste anden deltager Dansk Folkeparti.
I aftes valgte Alternativet nemlig at træde ud af forhandlingerne.
Og den udvikling ærgrer Dansk Folkepartis finansordfører Rene Christensen, der har siddet med til de samme forhandlinger med Alternativet.
- Det, synes jeg, er ærgerligt. Vi kan selvfølgelig sagtens lave en aftale uden Alternativet, men det ville have været med til at sikre, at der ville være et større flertal bag den måde, som vi styrer vores sundhedsvæsen på, så det er trist, siger han.
Forstår ikke kritik om for lidt demokrati
For usikker økonomi, for lidt demokrati og for meget hastværk var de begrundelser, som Alternativet i aftes forklarede, lå bag afskeden med forhandlingerne.
Ingen af de kritikpunkter kan Rene Christensen dog nikke genkendende til. For eksempel er økonomien ifølge ham nemlig slet ikke forhandlet endeligt på plads endnu, og der diskuteres fortsat, om der er behov for at tilføre flere penge til reformen.
Forhandlingerne har også haft et klart fokus på at skabe mere demokrati, siger han.
- Med den dialog, der har været, kan jeg slet ikke forstå, at det er et af argumenterne for at gå, siger han og peger på de foreslåede sundhedsfællesskaber, hvor hver kommune vil blive repræsenteret af borgmesteren og udvalgsformanden.
Derudover har partierne også drøftet, hvordan patient- og pårørendeorganisationer og andre faglige grupper omkring sundhedsvæsenet kunne bringes mere i spil.
- Jeg synes egentligt, at Alternativet har spillet rigtig godt med, og man har også haft nogle gode idéer til, hvordan man kunne få borgerne, organisationerne og demokratiet meget tættere på, og det har vi været meget lydhøre overfor, siger Rene Christensen.
Hvorfor vente til efter valget?
Endelig argumenterer Alternativet for, at forhandlingerne bærer for meget præg af hastværk for at få en aftale på plads før et folketingsvalg.
I stedet opfordrer partiet regeringen og Dansk Folkeparti til at udsætte forhandlingerne til efter valget, så der kan landes en bred aftale i stedet.
- Jeg synes, det er mærkeligt, at rød blok vil gemme alting til efter valget. Når vi snakker om pensionsalder, skal vi snakke om det efter valget, når vi snakker om sundhed - noget af det allervigtigste, vi har - skal vi tale om det efter valget. Hvorfor i alverden skal danskerne ikke vide, hvad det er, de får efter valget? spørger Rene Christensen.
- Vi synes, det er meget fair over for danskerne at sige, at vi gerne vil organisere vores sundhedsvæsen sådan her, og det skal I blandt andet kunne stemme om, når I går til urnerne. Det, mener jeg, er meget mere demokratisk end at sige til danskerne: Nu skal I bare stemme på os, og når I så har stemt os ind, så skal vi nok lave om på tingene.
Dagens forhandlinger om sundhedsreformen begynder klokken 9.