Alternativet mister pusten: 1.250 medlemmer har forladt partiet

Alternativet har mistet hvert tiende medlem på et år. "En naturlig bevægelse", siger partiets politiske ordfører.

Uffe Elbæk har mistet 1250 partifæller siden Alternativets landsmøde sidste forår. (Foto: © Sofie Mathiassen, Scanpix)

Forud for Alternativets landsmøde sidste forår kunne partiet meddele, at det havde rundet 11.000 medlemmer og dermed var Folketingets fjerdestørste parti målt på medlemstal.

Men siden har omkring hvert tiende medlem forladt partiet. Alternativet har mistet 1250 medlemmer siden landsmødet i maj sidste år.

- Vi er ikke overrasket eller skuffet over, at vi har tabt nogle medlemmer. Vi har set det som en ret naturlig bevægelse. Vi tror på vores projekt, og vi er helt sikre på, at vi er på vej den rigtige vej. Så vi har det helt okay med det, siger politisk ordfører Carolina Magdalene Maier.

Alternativet har haft flere dårlige sager i medierne det seneste år. Op til kommunalvalget i november kunne Jyllands-Posten berette, at partiledelsen på Christiansborg havde sat en kulegravning i gang efter flere sager om seksuelle krænkelser.

Kort efter var partiet igen på avisens forside med historien om, at en chef havde opfordret ansatte til at sende billeder af deres "pik i slap tilstand". Billederne skulle bruges i "en lille fiffig collage" i forbindelse med et arrangement på værtshuset Centralhjørnet.

Dagen før kommunalvalget trak Alternativet igen overskrifter, fordi partiet inviterede til valgfest på den københavnske bar Monastic, der er kendt for sine sexgynger og mørkerum.

Uffe Elbæk gav efterfølgende sin uforbeholdne undskyldning og erklærede, at Alternativet er "et uperfekt parti", ligesom han erklærede sig selv som "et uperfekt menneske".

Carolina Magdalene Maier kan ikke afvise, at sagerne har været medvirkende til medlemsnedgangen.

- Vi har også valgt at tage et meget konsekvent opgør med den kultur, som ikke var hensigtsmæssig. Det var vi meget tydelige omkring, og det har også skabt en opmærksomhed omkring vores oprydningsarbejde. Havde vi været mindre tydelige omkring det, kan det da godt være, det ikke havde resulteret i et medlemstab, siger hun.

Bristede drømme

Alternativet overraskede de fleste politiske iagttagere og kommentatorer ved at komme i Folketinget med hele ni mandater ved folketingsvalget i 2015. Siden er partiet blevet et folketingsmedlem større med Pernille Schnoor, der skiftede fra Socialdemokratiet.

- Vi har hele tiden været klar over, at den sky, vi svævede på – den raket, vi blev sendt op i universet med i 2015 – at den ikke kunne fortsætte.

- Vi kender godt dynamikkerne i, at når man bliver begejstret for noget, så aftager begejstringen på et eller andet tidspunkt, fordi der banker en virkelighed på, som er alt muligt, som man må forholde sig til, siger Carolina Magdalene Maier.

Hun pointerer, at Alternativet trods medlemstabet stadig er et stærkt "medlemsparti" i forhold til, at partiet kun er det sjette største af Folketingets ni partier målt på mandater.

- Når man starter et nyt parti op, så taler man ind i en masse menneskers drømme og håb og forventninger. Nogle af dem kan vi indfri, men med tiden vil det være naturligt, at der er nogle, der føler, at deres drømme ikke kan indfries hos os, og så falder de fra, siger hun.

Hvilke drømme er bristet?

- Når vi kommer som nyt politisk parti, der taler håbet op - håbet om et radikalt anderledes samfund - så taler det ind i en længsel hos rigtig mange mennesker, der oplever en hverdag med stress, præstationsræs og hamsterhjul.

- Når vi så kommer i Folketinget med ti mandater som oppositionsparti, er det begrænset, hvor meget vi kan gøre på den korte bane. Og så kan det godt være, at der er nogen, der synes, der sker for lidt.

Alternativet afholder landsmøde i Dok5000 på havnen i Odense denne weekend.