Allerede i 2019: Den forrige regering blev advaret om kritisable forhold i efterretningstjeneste

Dengang lød det, at Forsvarets Efterretningstjeneste havde afgivet "mangelfulde eller vildledende oplysninger".

Venstres Claus Hjort Frederiksen var afgående forsvarsminister, da tilsynet gjorde opmærksom på mulige problemer i Forsvarets Efterretningstjeneste i 2019. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Allerede i sommeren 2019 advarede det tilsyn, der kontrollerer efterretningstjenesterne, om, at der problemer i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Det skriver Politiken og Berlingske.

Dengang lød det fra det uafhængige kontrolorgan 'Tilsynet med Efterretningstjenesterne', at Forsvarets Efterretningstjeneste havde afgivet "mangelfulde eller vildledende oplysninger" for at dække over overvågning af danskerne.

Mandag blev advarslen fra 2019 gentaget og flere kritikpunkter blev føjet til. Sagen har nu ført til, at både den nuværende og tidligere efterretningschef samt to ledende medarbejdere er blevet hjemsendt.

Ingen ændringer

I 2019 blev den tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) ifølge Politiken orienteret om tilsynets kritik. Og ligeledes blev repræsentanter for de fem største partier i udvalget for efterretningstjenesterne informeret om problemerne.

Men oplysningerne fik ikke hverken politikerne eller regeringen til at offentligt at kræve ændringer i efterretningstjenesten, skriver avisen.

Ifølge Jacob Mchangama, der er direktør i den juridiske tænketank Justitia, er det sigende for politikernes tillid til spiontjenesterne.

- Det bestyrker billedet af, at danske politikere – og måske især de store traditionelle regeringspartier – er meget forsigtige over for efterretningstjenesterne, når det gælder tilsyn og kontrol, siger han til Politiken.

Oplysningerne om, at tilsynet allerede i 2019 advarede om forholdene i Forsvarets Efterretningstjeneste, får flere politikere til at reagere i Berlingske.

Kræver undersøgelse

Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, mener, at det bør undersøges, hvordan daværende forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen reagerede på tilsynets meldinger.

SF's Karina Lorentzen Dehnhardt undrer sig over, at advarslerne i 2019 smuttede gennem det politiske system.

- Nu har vi så en anledning til at få sat en undersøgelse i gang, så vi kan finde ud af, hvad der er op og ned. Vi bakker op om, at man undersøger Forsvarsministeriet som helhed – herunder tilsynets forslag om at undersøge, hvad de politiske beslutningstagere har vidst om forholdene, siger hun til Berlingske.

Berlingske og Politiken har ikke kunne få en kommentar fra hverken Claus Hjort Frederiksen eller nuværende forsvarsminister Trine Bramsen (S).

/ritzau/